Letovima četiriju kompanija Mostar i Hercegovina će bit ‘na dlanu’ stotinama tisuća turista

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Potpisivanje ugovora s Croatia Airlinesom, završna faza pregovora s Ryanairom, partnerstvo s grčkim avioprijevoznikom Lumiwings, kao i talijanskom AeroItalijom…

Zračna luka Mostar u mjesecima koji slijede trebala bi se pozicionirati kao atraktivno odredište za veći broj letova koji će pak omogućiti i povezivanje s nizom svjetskih destinacija, što sa sobom otvara do sada neviđene mogućnosti razvoja različitih oblika poslovnih partnerstava, ali i turističkih potencijala regije Hercegovine.

Letovi

Dvije kompanije, već sada je poznato, spajat će Mostar s gradovima u Italiji – AeroItalia s gradom Forlijem u blizini Bologne, a Lumiwings će ovog ljeta započeti s letovima iz Foggie, koja je na oko 380 km udaljenosti istočno od Rima.

Važnost uvezivanja s Italijom dodatno je naglašena činjenicom da će tako hodočasnička destinacija Međugorje biti mnogo bliža vjernicima iz Italije, a isto tako omogućit će im se brži i lakši pristup nekim drugim turističkim odredištima u Hercegovini.

Kada je pak u pitanju Croatia Airlines, linija Mostar – Zagreb, koja počinje s operacionalizacijom od 3. svibnja, donijet će višestruke koristi kada govorimo o prijevozu ljudi, ali i mogućnosti značajnijeg naglašavanja cjelokupne Hercegovine kao destinacije koja će sada biti nadohvat ruke svima koji je žele posjetiti bilo iz turističkih bilo iz poslovnih razloga. Upravo je to karika koja je do sada nedostajala ovom području koje zbog geografske blizine postaje sve atraktivnije za ulaganje, poglavito kada govorimo o uspješnim ekonomijama iz europskih država. Croatia Airlines je, kako je to nedavno naglasio predsjednik Uprave Jasmin Bajić, članica najvećeg svjetskog saveza Star Alliance i samim time će sa svojim partnerima pružiti mogućnost da se iz Mostara u 24 sata dođe do bilo koje točke na zemaljskoj kugli. Ovako Mostar, kao prepoznatljivo turističko središte, postaje još bliže velikom broju gostiju koji su ga namjeravali posjetiti, ali to do sada nisu mogli na učinkovit i brz način. Istodobno, poslovnoj zajednici iz Hercegovine na ovaj način otvara se mogućnost lakšeg uspostavljanja veza s potencijalnim partnerima iz neke od zemalja okružja, ali i zapadne Europe, pa i šire. Kako je naglasio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Zračna luka Mostar povezuje se sa Zagrebom, ali ono što je važnije jest činjenica kako se Mostar preko Zagreba povezuje sa svim važnim zračnim lukama u Europi i svijetu. Važan segment novouspostavljene linije otvaranje je novih perspektiva za uvezivanje s iseljeništvom, a što je tematika koja u posljednje vrijeme osobito dolazi do izražaja u kontekstu poslovnih mogućnosti koje iseljeništvo, bogato idejama, kontaktima, ali i kapitalom, može realizirati u domovini.

Povezivanje

Na otprilike 25 destinacija, takozvanih povezanih letova iz Mostara, putnici, klijenti i turisti moći će putovati, a također i dijaspora će preko Zagreba moći izravno doći u Mostar.

Osim intenziviranja letova, Mostar postaje i važno središte civilnog zrakoplovstva. Ravnatelj Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac potvrdio je kako će se u kontekstu Ortiješa izgraditi novi i suvremeni objekt amfiteatra za potrebe centra za obuku, kao i budući školski centar za obuku kontrolora zračnog prometa. I u konačnici, planirano je proširenje postojećih prostorija zgrade ATC simulator za smještanje novih toranjskih simulatora potrebnih za obuku i kontinuirane treninge osoblja kontrole letenja i pseudopilota.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)