“Završili smo.” EU više neće uvoditi nove sankcije protiv ruskog gospodarstva

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Sankcijski zamor Europske unije. Tako bismo mogli okarakterizirati slijedeću vijest. Naime, nove sankcije EU-a protiv Rusije bit će ograničene na mjere protiv zaobilaženja prošlih ograničenja, a više neće biti novih sankcija protiv čitavih sektora ruskog gospodarstva – piše utjecajni britanski medij The Financial Times pozivajući se na svoje izvore.

Većina dužnosnika EU-e priznaje da sektori ruskog gospodarstva koji nisu pogođeni sankcijama neće biti podvrgnuti ograničenjima, jer o njima ovisi jedna ili više država Unije.

Nedavno su se Francuska, Mađarska i druge države navodno usprotivile sankcijama velikoj ruskoj državnoj tvrtci Rosatom, koje podržava Njemačka (ovdje bismo podsjetili da je mađarska vlada s ruskim Rosatomom već ranije dogovorila nastavak izgradnje novog bloka svoje jedine atomske centrale Pakšu, op. GN)

“Završili smo sa sankcijama. Ako uvedemo više sankcija, bit će više iznimaka od sankcija nego sankcijskih mjera”, kazao je izvor FT-a.

Podsjećamo da će se o 11. paketu europskih sankcija raspravljati u petak, 21. travnja. Posljednji, 10. sankcijski paket EU-e bio je usvojen 25. veljače i uključivao je tri ruske banke.

Nije nikakva tajna da proturuske sankcije imaju i vrlo negativan gospodarski utjecaj na samu Europsku uniju i njenu visoku inflaciju, ali i na siromašne dijelove svijeta koji najviše stradavaju u ovoj velikoj geopolitičkoj borbi iscrpljivanja između Zapada i Rusije.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)