ZASTUPNIK HDZ BiH KOŽUL/Ne prizivamo novu Shmidtovu odluku, bit ćemo medijatori između Bošnjaka i Srba

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH rekao je kako je reakcija zastupnika iz Republike Srpske koji su napustili sjednicu ZD Parlamenta BiH ishitrena.

Kožul je za N1 kazao kako je kriza konstanta u političkom životu BiH te je osim reakcije kolega iz RS i napuštanja sjednice, komentirao i zajedničko pismo stranaka Osmorke i SDA o državnoj imovini, koje na kraju i prouzročilo reakciju predstavnika stranaka iz RS.

“HDZ će nažalost u ovoj situaciji biti medijator između ovih strana. Jučerašnja reakcija kolega iz RS je isihtrena i bolje bi bilo da je nije bilo. I sama potpisana izjava je isto bila nepotrebna reakcija. Ako želimo razvijati odnose, mislim da je ovo nepotrebno i HDZ će postaviti kao medijator unutar ovih tenzija i pokušati zadržati programske ciljeve koalicijskih partnera na državnoj razini. Pitanje državne imovine je složeno pitanje koje se mora riješiti na državnoj razini”, kazao je Kožul.

Kakvi su partnerski odnosi HDZ i SNSD nakon što je Dodik pozvao Hrvate da privremeno napuste institucije BiH, Kožul kaže:

“Mi nemamo mentora i samostalno vodimo politike i nama u fokusu nije nikakvo napuštanje institucija BiH, već smo za rad u tum institucijama. Dodik ima svoju strategiju i specifičan i osebujan vokabular, i ako bi osuđivali na prvu, onda bi to naše međusobne odnose dodatno kompliciralo i mi to u pravilu ne činimo”, kaže Kožul i dodaje da HDZ jasno ponavlja da su opredsjeljeni za BiH i da su dio BiH. “Nema potrebe da javno osuđujem izjave i to je kontraproduktivno.”

“Ne prizivamo odluke visokog predstavnika”

Predsjednik HNS i HDZ-a Dragan Čović je rekao da će federalna vlada biti formirana do 6. travnja, ali se to nije dogodilo.

“Mi nemamo prava na pesimizam. Ne bih o rokovima i znate da je sastav Vlade od predsjednice predložen i nadam se da će se to riješiti. Ne prizivamo odluke visokog predstavnika. Odavno zagovaramo da on izgubi tu vrstu ovlasti, ali se nadam da će se naći razuma da formiramo Vladu FBiH. Nadam se da ćemo izaći iz krize bez intervencija visokog predstavnika”, kazao je Kožul.

Istakao je da ne bi bilo produktivno se buniti protiv odluke visokog predstavnika tijekom izborne noći.

“Ova odluka je zaista, kada vidimo njezine rezultate, usložila proces formiranja Vlade BiH. Bez nje bi imali Vladu, ali ne prizivamo novu odluku Schmidta”, kaže Kožul

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)