DŽEBA ZA HMS/Prijedlog NES-a i SBiH je populistički s ciljem jednokratne radikalizacije

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

-Pozivanje na ustavne promjene koje su javnosti predstavili NES i SBiH odnosno koje su podnijeli klubovi zastupnika Narodnog europskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u suštini nije ništa drugo nego pretvaranje Federacije BiH u ekskluzivni bošnjački entitet, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Damir Džeba, šef Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (HDZ BiH – HNS).

Džeba pojašnjava da je cilj ove grupacije stvoriti bošnjački entitet u kojem će Bošnjaci, zbog svoje brojnosti ali i izbornog inženjeringa, nametati drugim konstitutivnim narodima političke predstavnike.

-Ne samo Hrvatima i Srbima nego i ostalima odnosno manjinama će trajno drugima nametati političke predstavnike. To su, nekoliko puta prije i sada, učinili Srbima i ostalima u Klubu Srba i Klubu Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH a jednim manjim dijelom i Klubu Hrvata, rekao je Džeba.

Sugovornik HMS-a dodaje da su NES i SBiH u ime svojih klubova dostavili Ustavnom povjerenstvu Parlamenta FBiH na razmatranje i usvajanje prijedlog amandmana koji tretiraju postupak imenovanja Vlade s detaljnim obrazloženjem.

-Ovakav prijedlog ponovno, kada to najmanje treba, narušava dodatno odnose između Hrvata i Bošnjaka i uslożnjava političku situaciju. Dojam je da se radi i o populizmu s ciljem jednokratne radikalizacije, rekao je Džeba.

Šef Kluba Hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH povukao je zanimljivu paralelu usporedivši aktualni politički trenutak s vremenom formiranja Vlade FBiH nakon Općih izbora 2010. godine.

-Gospoda predlagači, da su dosljedni, trebali su biti jednako glasni i kad je visoki predstavnik Inzko jednokratno donio odluku i nametnuo tzv. Vladu Platforme, istaknuo je Džeba.

Džeba podsjeća da su predsjednici navedenih stranaka (NES – Nermin Ogrešević i SBiH – Semir Efendić, nap. au.) su potpisali sporazum o formiranju vlasti, glasovali za vodstvo Federacije te dali imena ministara u Vladi FBiH.

-Obveza je završiti proces formiranja vlasti kako bi nastavili reformske procese. Nadam se da neće nastaviti lošu tradiciju prekršenih sporazuma i dogovora kako je to bio slučaj s Bakirom Izetbegovićem, zaključio je Džeba.

Što predlažu NES i SBiH?

Podsjećamo, prema predloženim amandmanima NES-a i SBiH, uvela bi se mogućnost da predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika ili dva potpredsjednika bez suglasnosti predsjednika Federacije izvrše imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ni na ovaj način nije moguće imenovati Vladu Federacije, prijedlog odluke o imenovanju Vlade u Parlament FBiH može poslati predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika, u dodatnom roku koji je propisan ovim amandmanom.

Suština ovog prijedloga je sadržana u tome da bi, ako se dogovor ne postigne u predviđenom roku, predsjednik ili jedan od potpredsjednika mogao dostaviti prijedlog odluke Zastupničkom domu na razmatranje i odlučivanje. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bila bi izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

NES i SBiH predložili amandmane na Ustav FBiH, evo što predlažu

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)