CRNA GORA/Vandali tijekom noći oštetili katoličku crkvu u Boki kotorskoj

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Nepoznati počinitelj ili više njih oštetili su u noći s nedjelje na ponedjeljak balustradu, ukrasnu kamenu ogradu na monumentalnom stepeništu crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, u Boki kotorskoj.

Dva noseća kapitela koja drže konzolne grede na platou ispred Kristovog kipa, s lijeve i desne strane stepeništa, u sklopu zaštićenoga kompleksa crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, izvaljena su iz svojih ležišta tijekom protekle noći.

O ovom vandalizmu, koji se dogodio u vrijeme slavljenja pravoslavnog Uskrsa, mještani su u ranim jutarnjim satima obavijestili prčanjskog župnika, a on je potom izvijestio organe sigurnosti, koji su izvršili uviđaj. Don Željko Pasković kazao je da je u ranim jutarnjim satima izviješten o oštećenju stepeništa kod Isusovoga kipa te da je na licu mjesta vidio da je netko namjerno pajserom skinuo dva noseća kapitela, koja drže konzolne grede.

Svećenik pozvao krivca da se sam prijavi
“Prijavili smo MUP-u, Komunalnoj inspekciji, bit će prijavljeno i Upravi za zaštitu spomenika kulture jer to stepenište je spomenik kulture prve kategorije Crne Gore”, kazao je don Pasković. On je podsjetio da su prije tri godine uništene i balustrade u donjem dijelu stepeništa.

Prilikom uklanjanja ukrasnih palmi oboljelih od crvenog surlaša, koje je obavljala ekipa tvrtke Eko-plant iz Podgorice, stabla su se obrušila na stepenište i oštetila ga. U sudskom procesu izvršitelju je naloženo obeštećenje za sanaciju, sakupljen je novac (12 tisuća eura), samo se čeka izvođač radova da se to popravi.

Ističući da se uz postojeće oštećenje sada dogodilo i drugo, i to na pravoslavni Uskrs, prčanjski svećenik pozvao je krivca da se sam prijavi policiji te još jednom upozorio da se radi o crkvenom stepeništu jednog od najvećih svetišta na tom dijelu Jadrana.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)