TAJNI DOKUMENTI: Ukrajina uništila ruske elitne komandose, od njih 900 samo je 125 živih

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Ruske specijalne snage Spetsnaz uništene su u borbama tijekom rata u Ukrajini, piše The Washington Post, pozivajući se na povjerljive američke obavještajne dokumente koji su procurili na internetu.

Kako se navodi, dokumenti dobiveni putem platforme Discord upućuju na presretnute obavještajne podatke, u kojima se procjenjuje da je 346. Spetsnaz brigada izgubila gotovo kompletan kadar sa “samo 125 živih pripadnika od 900 raspoređenih.”

Dramatičan učinak

Američki dužnosnici vjeruju da će veliki broj žrtava koje je Rusija pretrpjela imati dramatičan učinak u Ukrajini, ali i bilo gdje drugo gdje ruske snage djeluju. Oni također vjeruju da će visoko obučenim snagama trebati čak deset godina da budu popunjene, navodi The Washington Post.

U tekstu su i satelitski snimci iz procurjelih dokumenata koji sugeriraju iscrpljivanje vozila u voznom parku 22. odvojene Spetsnaz brigade u jugozapadnoj Rusiji. Slike pokazuju kontrast u veličini voznog parka između studenog 2021. i studenog 2022. što pokazuje snagu nakon povratka iz Ukrajine prošlog ljeta.

Nekoliko dana nakon početka rata, snage Spetsnaza stigle su u grad Harkiv u malom broju i bez velike podrške konvencionalnih jedinica. Mnogi od njih su ubijeni ili zarobljeni. Videosnimke i fotografije pokazuju da je na tom području uništeno i više primjeraka njihovih specijaliziranih vozila.

Ne mogu postići ciljeve

Isto se dogodilo u Mariupolju na jugu Ukrajine te u regiji Donbas, gdje su se borbe često odvijale u šumovitim područjima, a tamo su regularne ruske motorizirane jedinice imale poteškoća u djelovanju. Snage Specnaza također su djelovale u rudarskom gradu Vuhledaru u regiji Donjeck gdje mjesecima traju borbe.

Prema ukrajinskim dužnosnicima, ruske specijalne snage trenutno su raspoređene u gradu Bahmutu, gdje se trenutno vode najžešće i najteže borbe.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izjavila je u četvrtak da uprkos činjenici da je neprijatelj koncentrirao svoje najprofesionalnije jedinice u Bahmutu, uključujući plaćenike Wagnera, desantne i specijalne jedince, Rusi tu ne mogu postići svoje ciljeve.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori