Bišćan/”Zašto sam napustio U-21 reprezentaciju? Osjetio sam da je ovo nešto važnije”

Vrijeme:5 min, 31 sec

 

Igor Bišćan predstavio se Dinamovoj javnosti dan uoči utakmice s Lokomotivom.

Bivši Dinamov kapetan Igor Bišćan potvrđen je u četvrtak kao novi trener. Jedan od najtrofejnijih igrača u klupskoj povijesti i dosadašnji U-21 izbornik premijeru će imati već u subotu protiv Lokomotive Supersport HNL-u. U petak od 13 sati predstavio se svojim novim/starim navijačima.

“Za početak, sretan sam da sam opet ovdje, jako sam uzbuđen. Poznato je što Dinamo predstavlja i koju težinu nosi, a ja sam s njim povezan otkad znam za sebe. Bila mi je velika čast biti Dinamov igrač, ali ova uloga nosi veću odgovornost. Biti trener Dinama potpuno je drugačije, velika čast. Vjerujem u sebe, svoj stožer, momčad i u klub te da ćemo zajedno biti uspješni, a poznato je što to znači u Dinamu”, započeo je Bišćan.

“Lokomotiva nam dolazi u teškom trenutku i bit će to teška utakmica. Došao sam tek danas i odradit ću prvi trening. Teško mi je odmah govoriti o nekim promjenama, ali nadam se da će sve ovo prouzročiti pozitivnu reakciju i da ćemo se tijekom nekoliko razgovora dobro pripremiti za tu utakmicu.”

Osjetio sam da je ovo veće od reprezentacije

Napustili ste U-21 reprezentaciju pred Euro, koliko je to bilo teško?

“Teško je, ali takve odluke u životu ponekad dođu i moraš nešto odabrati. Bio sam u situaciji u kojoj nisam mogao donijeti krivu odluku. Ponuda iz Dinama teško se može odbiti, osobito nama kojima Dinamo ima posebno mjesto u srcu.

Nije mi bilo lako, ali činilo mi se kako je ovo ipak nešto važnije i zato sam tako odlučio. Želim zahvaliti HNS-u na čelu s predsjednikom Kustićem. Proveo sam jako lijepo razdoblje u mladoj reprezentaciji, bili smo uspješni i te ću godine pamtiti zauvijek, ali vrijeme je za novu avanturu.”

Kako vam se čini ova situacija u klubu?

“Nema smisla komentirati to što se događalo u klubu, ovo je konferencija za medije zbog utakmice s Lokomotivom i to je trenutačno najvažnije. Što se kadra tiče, neke stvari su se dogodile prije mog dolaska i ono što ja mislim o tome neće previše promijeniti situaciju.“

“Postojeći kadar je, kad je pravi, najbolji u ligi. Vjerujem u momčad, vjerujem u dečke, koji su bezbroj puta pokazali da su spremni u najvećim iskušenjima biti uspješni i uvjeren sam – tako će biti i u subotu.”

Predstavio stožer i otkrio cilj za tekuću sezonu

Što je prevagnulo pri vašoj odluci da dođete u Dinamo?

“Mediji su me uvijek povezivali s Dinamom, ali to ne znači da je bilo razgovora. Prepoznao sam da je sad pravi trenutak za mene bez obzira na činjenicu da momčad prolazi turbulentnu fazu. Jedan veliki izazov, ali vjerujem u sve nas.”

Je li vam uprava postavila neki cilj?

“Glavni cilj je obrana naslova prvaka, ali moramo ići utakmicu po utakmicu, koliko god to zvuči kao klišej. Tek sam došao, neke konkretne pomake moramo napraviti, a kad okrenemo ovaj loš trend, izgledat ćemo bolje, podići ćemo samopouzdanje i razdoblje adaptacije će lakše proći.”

Tko će biti u stožeru?

“Ante Tomić i Renato Pilipović kao nogometni asistenti, oni su uvijek bili sa mnom, kondicijski trener Vedran Naglić, koji je također sa mnom duže vrijeme i trener vratara. Neke ćemo još pridružiti, vidjet ćemo koga, moramo uzeti malo vremena.”

Jeste li nervozni, ipak dolazite u Dinamo?

“Sigurno. Ovo je druga razina i najveći posao u mojoj karijeri. Postoji pozitivna nervoza i jedva čekam da sve skrene. Nisam se još ni upoznao s igračima, iako mnoge od njih znam.”

Počinje li nova era?

“Neminovno je bilo da je nekih promjena moralo biti, ali ne bih previše ulazio u to. Vrijeme će pokazati. Drago mi je da smo pozitivno prihvaćeni i to nam puno znači. Podrška je bitna jer situacija nije jednostavna i to veseli. Neće biti puno kredita, rezultati će reći sve.”

Teško je puno mijenjati u kratkom roku

Što možete promijeniti u ovom kratkom roku?

“U samom sustavu ne previše u tako kratkom vremenu. Teško je previše mijenjati i inzistirati na nečemu novome. Uostalom, igrali su prije dva dana i moramo sačuvati svježinu. Iz igračkog iskustva još znam da se ne može previše informacija prenijeti na nekoga u tako malo vremena.”

“Već prvo poluvrijeme u Šibeniku pokazalo je kako momčad shvaća ozbiljnost situacije, iako je ispalo kako je ispalo, ali to govori da je momčad pokušala reagirati. To je bio dobar znak, ali sad nam je potreban korak više kako bi se prekinuo ovaj negativan trend.

Koliko se vizija igre razlikuje od Čačićeve?

“Iskreno, nikad nisam s Čačićem razgovarao o njegovoj viziji igre. Poznajete me dovoljno dugo da znate kakav sam tip trenera. Neke stvari u mojem viđenju nogometa moraju biti odrađene i o njima se ne raspravlja.”

“Ostalo je pitanje talenta i individualne sposobnosti. Što se tiče konkretnih stvari, sustava i načina igre, moramo znati da se nalazimo u momentu u kojem nemamo previše vremena za nekakvo eksperimentiranje.”

“Moramo pod hitno početi postizati rezultate jer se nalazimo u fazi natjecanja gdje ni za što drugo nema prostora. Moramo biti za nijansu rigorozniji po pitanju obveza u igri, ali ne bih u detalje, to ću s dečkima.

Što će biti s transferima najboljih igrača?

“Treba se znati tko je za što zadužen u ovakvom klubu, ali moramo biti svjesni kako funkcionira i to je jedini način. To su stožerni igrači ove momčadi koji imaju svoje želje i koje se treba poštovati, ali ne mogu trenutačno ništa konkretnije reći o tome.”

Prednost pred Hajdukom ne smije nas zavarati

Hajduk?

“Najbliža su pratnja, nije dobro što su dobili dodatni vjetar u leđa i ne bi bilo dobro za nas pružiti im drugu šansu. Napravit će sve kako bi je iskoristili. Svjesni smo, i dalje imamo veliku prednost, ali ne smijemo se njome zavaravati. Moramo se koncentrirati na podizanje vlastite igre.”

Vi u Dinamu, Leko u Hajduku?

“Ivan i ja smo ista generacija, iako nisam o tome razmišljao. Prolazili smo neke stvari zajedno, bili smo i kapetani svojih momčadi. Riječ je o fenomenalnom treneru koji je svoje ime napravio u inozemstvu, u ozbiljnim klubovima. Doživljavam ga kao jako, jako ozbiljnog konkurenta.

Nije mu bilo lako na početku, ali čini mi se da je izašao iz te faze i uspio posložiti stvari. Svaki dolazak takvog čovjeka u hrvatski nogomet je plus i donosi kvalitetu.”

Jeste li se čuli Čačićem?

“Ne, ali susreli smo se prije pola sata na stadionu. Razgovarali smo najnormalnije, što je bilo – bilo je. Razmijenili smo nekoliko rečenica o momčadi…”

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)