U novoj Vladi Federacije nema mjesta za SDA i satelit mu DF, od hrvatskih kadrova se očekuje puno

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

Nova vlada treba, kaže Krešić, stabilizirati političke prilike u Federaciji.

U novoj Vladi Federacije BiH nema mjesta za Izetbegoviće i SDA i DF, a od hrvatskih kadrova očekujem puno, neke poznajem osobno i stručni su i kvalitetni, rekao je u izjavi za portal Bild.ba novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Prekjučer je Bild.ba objavio popis hrvatskih ministara koji bi trebali činit novu vladu Federacije BiH, a kasnije je to i službeno potvrđeno kada je popis stigao predsjednici Federacije Lidiji Bradari.

Ona je, pak, danas najavila da će u petak imena dostaviti potpredsjednicima na potvrdu. Ostaje za vidjeti kako će to proći s obzirom na to da je potpredsjednik Federacije Refik Lendo najavio da neće poduprijeti vladu u kojoj nema Stranke demokratske akcije, a zakonski rok za formiranje je 6. travanj.

Partneri iz bošnjačke i hrvatske reprezentacije, čini se, optimistični. Imena se najavljuju i sve ide u tom smjeru kao da će vlade biti. Veleposlanik EU u našoj zemlji Johhan Sattler danas je održao sastanke i s Lendom i s Bradarom.

Nema mjesta za SDA i DF

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić smatra da za SDA pod vodstvom dinastije Izetbegović nema mjesta u novoj vladi.

“Nema nikakve dvojbe da najvažnije administracije koje djeluju u BiH, a ponajprije Sjedinjenih Država neće dopustiti da se nastavi svojevrsno bezvlašće, te izigravanje demokracije. Nova Vlada Federacije uskoro će se uspostaviti s ili bez pomoći visokog predstavnika, a u njoj neće biti mjesta za ovakvu SDA i njezina satelita DF-a pod vodstvom obitelji Izetbegović koji su teško narušili odnose u BiH, napose s Hrvatima te time ugrozili projekt Daytonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Krešić za portal Bild.ba.

Sve će, smatra Večernjakov novinar, “biti jasnije već 6. travnja kada istekne rok za uspostavu nove federalne Vlade”.

Nova vlada treba, kaže Krešić, stabilizirati političke prilike u Federaciji.

“Od novog saziva Vlade očekujem prije svega da otvori novu stranicu odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH i stabilizira ovaj entitet i ubrza put zemlje u EU i NATO članstvo. Ova jedinstvena integracijska prigoda na koju potiču Bruxelles i Washington, a potaknuta je krizom u Ukrajini, jednostavno se mora iskoristiti”, rekao je on Bildu.

Svježina posebno važna

Na upit što očekuje od hrvatskih ministara Krešić je istaknuo da su tu neka imena koja “obećavaju”.

“Od cijele vlade, a ponajviše od hrvatskih ministara očekujem da će biti proxy međunarodne zajednice na tome putu. Imena koja je kandidirao HDZ BiH, moram priznati, obećavaju. Tu osobno poznajem nekoliko dužnosnika koji posjeduju stručne i moralne kvalitete, te su uporni i marljivi radnici”, rekao je on u izjavi za Bild.ba.

“Posebno je važno da se pokazuje jedna svježina te šalje signal da odrasta nova generacija mladih kadrova koji sutra mogu voditi ovu državu i narode”, zaključio je Krešić.

 

bild.ba/  https://bild.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)