Rusija kaže da se trenutnim prekidom vatre u Ukrajini ne bi ostvarili ciljevi Moskve

Vrijeme:1 min, 34 sec

Rusija je rekla u petak da se prekidom vatre u Ukrajini ne bi ostvarili ciljevi “specijalne vojne operacije” u ovom trenutku, reagirajući na izjave bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Kremlj je reagirao nakon što je Lukašenko, najbliži saveznik Rusije, pozvao na trenutni, bezuvjetni prekid vatre te pozvao Moskvu i Kijev za pregovarački stol kako bi započeli mirovne pregovore.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima da je Rusija primila na znanje Lukašenkove komentare i da će predsjednik Vladimir Putin sljedeći tjedan s njim razgovarati o tome. No rekao je da ruski ciljevi u Ukrajini ne mogu biti postignuti u ovom trenutku ako se borbe zaustave.

“Po pitanju Ukrajine, ništa se nije promijenilo, specijalna vojna operacija se nastavlja jer je danas to jedino sredstvo pred nama za postizanje naših ciljeva”, rekao je Peskov.

Rekao je da su dijelovi plana koji je predložila Kina za mir u Ukrajini “nerealni u ovom trenutku, zbog nespremnosti, ili radije nemogućnosti ukrajinske strane da iskaže neposluh svojim nadzornicima i zapovjednicima.”

Ta napomena se odnosila na tvrdnju Moskve da su zapadni saveznici naredili Kijevu da se ne upušta u mirovne pregovore.
“Ovi zapovjednici, kao što znamo, ne sjede u Kijevu i inzistiraju na tome da se rat nastavi”, rekao je Peskov.

Rusija je rekla da je otvorena za mir, no samo prema vlastitim uvjetima. Kaže da Kijev mora prihvatiti “nove stvarnosti” na terenu, gdje je Rusija okupirala i anektirala više od šestine ukrajinskog teritorija.

Ukrajina kaže da Rusija mora povući svoju vojsku kako bi moglo doći do bilo kakvog mirovnog sporazuma i kaže da bi bilo kakav privremeni prekid vatre samo dopustio Rusiji da se reorganizira za buduće vojne operacije.

Moskva kaže da SAD i saveznici koriste Ukrajinu kao stranu u “hibridnom ratu” u kojem nastoje nanijeti strateški poraz Rusiji. Ukrajina i zapad tvrde da su ruske tvrdnje neutemeljena izlika kojom se opravdava invazija.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori