Featured Video Play Icon

Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi potaknuti Schmidta na nametanje nove odluke i dovršetak procesa

Vrijeme:1 min, 30 sec

Sve su izraženije indicije o mogućoj novoj intervenciji Visokog predstavnika Christiana Schmidta, s kojom bi mogao odblokirati proces uspostave Vlade Federacije. Na to bi mogla utjecati i odluka Ustavnog suda BiH iz prošlog tjedna u kojoj je odbačena apelacija Džaferovića i Komšića na ocjenu ustavnosti Schmidtovih nametnutih rješenja na Ustav Federacije i Izborni zakon u izbornoj noći.

Na jednoj strani SDA i DF, a na drugoj skoro sve ostale stranke, tako bi se ukratko mogla sažeti politička situacija u Federaciji. A SDA se proteklih godina pokazala kao nepouzdan partner u vlasti, s kojim se ne mogu napraviti bitne reforme, navode za RTV HB novinar Jurica Gudelj i politolog Danijel Vidović.

S obzirom kako SDA preko svog potpredsjednika Federacije mogu blokirati proces izbora nove Vlade, potpuno logična u tom kontekstu izgleda i nova intervencija Visokog predstavnika.

Potrebno je i ispitati kako je SDA došla do potrebne većine u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda, što im je osiguralo i izbor bošnjačkog potpredsjednika Federacije. No, domaće institucije se nisu za sada po tom pitanju iskazale.

Izglednoj novoj Schmidtovoj intervenciji s kojom bi do kraja raščistio proces formiranja vlasti u Federaciji, prethodila je i odluka Ustavnog suda BiH na apelaciju Šefika Džaferovića i Željka Komšića o ustavnosti Schmidtovih odluka u izbornoj noći. Ustavni sud je dao suglasnost na njegova nametnuta rješenja u Ustavu Federacije i Izborni zakon BiH, što bi ga moglo potaknuti da završi proces do kraja. No, za razumijevanje te presude i odnosa Međunarodne zajednice ne treba zaboraviti kako u Ustavnom sudu imamo i strane suce.

Ipak, ako Schmidt ponovno intervenira bez obzira bilo to privremenog karaktera ili trajnog kako se u javnosti nagađa, sigurno je kako to neće svi mirno prihvatiti. Niti buduća oporba, a niti pojedinci u strankama koje bi trebale ući u vlast.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)