DMITRI LISITSKI: Poginuo ruski zapovjednik kriv za likvidaciju 366 ukrajinskih vojnika. Rusi: Preminuo je heroj Rusije

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Lisitski je zapovijedao ruskom bataljunskom skupinom koja je optužena za napad na Ukrajince tijekom međusobno dogovorenog prekida vatre koji je omogućio mirno povlačenje. Navodno je izdao zapovijed da se otvori vatra na Ukrajince kad izađu na otvoreno. Uz 366 poginulih, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Jedan od najozloglašenijih zapovjednika Vladimira Putina potpukovnik Dmitri Lisitski preminuo je od ranjavanja vatrenim oružjem u dobi od 48 godina, piše Daily Mail. Ukrajina tvrdi da je “likvidiran” iz osvete za ozloglašeni pokolj stotina ukrajinskih vojnika dok su se povlačili 2014. u ‘Ilovajskom kotlu’. Lisitski je dobitnik najvećeg odličja Rusije – Heroja Rusije. Bio je zapovjednik 1. desantno-jurišne bojne 247. desantno-jurišne pukovnije.

Njegovu smrt prvi je objavio ukrajinski novinar Jurij Butusov koji je ustvrdio da su kijevske snage “ponovno osvetile Ilovajsk” jer su likvidirale Lisitskog. Njegova pukovnija pretrpjela je teške gubitke dok se Rusija prošle godine povlačila iz Harkiva i “likvidacija Lisitskog ozbiljno će oslabiti borbenu sposobnost pukovnije”, ustvrdio je Butusov.

“Ilovajski kotao” odnosi se na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca dok su se povlačili iz okruženja u regiji Donjecka 2014. godine. Lisitski je zapovijedao ruskom bataljunskom skupinom koja je optužena za napad na Ukrajince tijekom međusobno dogovorenog prekida vatre koji je omogućio mirno povlačenje. Navodno je izdao zapovijed da se otvori vatra na Ukrajince kad izađu na otvoreno. Uz 366 poginulih, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Rusi s tugom dijele tu vijest, a navode i da si je sam oduzeo život u svojoj kuhinji lovačkom puškom. “Preminuo je heroj Rusije, zapovjednik desantno-jurišne bojne, potpukovnik Dmitri Lisitski”, napisao je na Telegramu načelnik Blagodarnenskog okruga Stavropoljskog kraja Aleksandar Tenkov. Prema ruskim izvorima, navodno je bio depresivan zbog rata u Ukrajini, odnosno zbog primjedbi na njegove poteze protiv vojnog osoblja koji su bili nelegalni. Njegovo je tijelo prema telegramskom kanalu Baza pronađeno u njegovom stanu u Stavropolu 26. ožujka, dok je vršitelj dužnosti rektora Stavropoljskog državnog agrarnog sveučilišta Vladimir Sitnikov izvijestio je da je Lisitski poginuo u bitci.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/vijesti/Hrvatsko nebo