Upozorenje Moskve/Samo jedan potez bio bi razlog da upotrijebimo apsolutno bilo koje oružje

Vrijeme:7 min, 25 sec

 

Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv zapadnim saveznicima za više oružja dugog dometa u četvrtak. Govoreći na summitu EU-a putem videoveze, ukrajinski predsjednik prepričao je “poražavajuće” scene kojima je svjedočio u blizini bojišnice, gdje su borbe bile najžešće

13:31 – Istraga koja je u tijeku o eksplozijama koje su pogodile plinovode Sjeverni tok mora se provoditi uz potpunu transparentnost i važno je identificirati predmet pronađen pokraj jedinog preostalog netaknutog plinovoda, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Govoreći danas s novinarima, Peskov je rekao da je pozitivan znak to što je Danska pozvala operatora plinovoda Sjeverni tok 2 pod ruskom kontrolom da pomogne u spašavanju neidentificiranog objekta pronađenog u blizini plinovoda Baltičkog mora. “Svakako je pozitivna vijest kada je vlasnik naftovoda pozvan da sudjeluje u vrlo važnim fazama istrage”, rekao je. Rekao je da je važno da istraga bude “transparentna”.

“Kritično je važno utvrditi o kakvom se objektu radi, je li povezan s ovim terorističkim činom – očito jest – i nastaviti ovu istragu”, dodao je Peskov.

Prošlog su mjeseca tri od četiri plinovoda plinskih veza Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 pogođena u još uvijek neobjašnjenoj eksploziji. Rusija je, bez dokaza, za eksplozije okrivila Britaniju i SAD, dok europski istražitelji nisu rekli koga smatraju odgovornim.

12:54 – Ministarstvo vanjskih poslova Estonije u petak je priopćilo da je odlučilo protjerati ruskog diplomata koji radi u veleposlanstvu Moskve u Tallinnu jer je opravdavao rat u Ukrajini. Diplomat je “širio propagandu koja opravdava rusko vojno djelovanje i izaziva podjele u estonskom društvu”, stoji u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će odgovoriti na protjerivanje, ne dajući više detalja.

“Kao što je ranije izjavila ruska strana, Rusija će donijeti primjeren odgovor”, reklo je ministarstvo novinskoj agenciji RIA Novosti.

11:00 – Rusija ne planira ući u izravan sukob s NATO-om, izjavio je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev prema novinskoj agenciji Interfax. Govoreći danas o ratu, Medvedev je također ustvrdio da je Kremlj zainteresiran za rješavanje ukrajinske krize razgovorima. Međutim, upozorio je da bi svaki pokušaj Ukrajine da zauzme poluotok Krim – koji je Moskva anektirala 2014. – bio razlog za Rusiju da upotrijebi “apsolutno bilo koje oružje” protiv Kijeva kao odgovor.

Ranije ovog tjedna, Medvedev, koji je trenutno zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je u video obraćanju novinarima da su odnosi Rusije sa Zapadom dotakli dno u povijesti. Upitan je li opasnost od nuklearnog sukoba smanjena, ustvrdio je da je “narasla”.

10.27 – Najmanje sedam ljudi ubijeno je tijekom noći u ruskom granatiranju u sjevernoj i istočnoj Ukrajini, rekli su regionalni dužnosnici. Službe za hitne slučajeve priopćile su da je pet civila sinoć ubijeno u Kostiantynivki u istočnoj regiji Donjecka. Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je da je dvoje ubijeno, a sedam ranjeno nakon intenzivnog granatiranja Bilopillije u sjevernoj regiji Sumi.

10:15 – Šef plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, ublažio je svoju retoriku prema ruskom ministarstvu obrane “vjerojatno iz straha od potpunog gubitka svojih plaćeničkih snaga u Bahmutu”, javlja Institut za proučavanje rata (ISW).

Ovog mjeseca Prigožin je podijelio svoju zabrinutost zbog moguće ukrajinske protuofenzive u istočnoj Ukrajini. Šef Wagnera tvrdio je da Ukrajina ima 200.000 rezervi koncentriranih za napad duž cijele istočne linije bojišnice. Također je rekao da Ukrajinci trenutno imaju 80.000 vojnika u Bahmutu, Slovjansku i Kostyantynivki za izvođenje protunapada u Bakhmutu.

ISW je rekao da su “pretjerane izjave” Prigožina o neposrednoj prijetnji ruskim snagama “vjerojatno pokušaj” da se osigura više zaliha i pojačanja od ruskog ministarstva obrane kako bi se spasile njegove snage u Bahmutu.

9:37 – Noću su ruske trupe granatirale Kostyantynivki, u regiji Donjeck. Poginule tri prognanice iz drugih naselja regije, a još dvije osobe su ozlijeđene. Okrug Sumy se noću našao pod masovnom vatrom: Ruska Federacija koristila je desetak borbenih zrakoplova, topništvo i bespilotne letjelice Shahed. Dvije osobe su poginule u gradu Bilopillya, devet ih je ozlijeđeno. U Kryvyi Rih, Dnjepropetrovska oblast, bilo je pet pogodaka dronovima “Shahed”. Snage protuzračne obrane uspjele su oboriti jednog.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

9:00 – Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o krizi u Ukrajini.

Navodi se da je Rusija vjerojatno rasporedila “najmanje 1000 vojnika” koji su bili na obuci u jugozapadnoj Bjelorusiji u Ukrajini od sredine ožujka. Iako nije zabilježena nikakva nova rotacija trupa, Rusija je vrlo vjerojatno ostavila šatorski kamp na mjestu, “sugerirajući da razmatra nastavak programa obuke”.

Ministarstvo dalje kaže da činjenica da je Rusija pribjegla obuci svog osoblja pod puno manje iskusnom bjeloruskom vojskom “naglašava kako je ruska ‘specijalna vojna operacija’ ozbiljno poremetila sustav obuke ruske vojske”.

8:35 – Ruski sigurnosni časnik koji je pobjegao iz zemlje jer se protivio invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i pol godina strogo čuvanog zatvora, javlja Reuters pozivajući se na Tayga Info, novinsku web stranicu sa sjedištem u Novosibirsku. Bojnik Savezne službe zaštite Mikhail Zhilin (36) pobjegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija objavila kampanju novačenja, ilegalno prelazeći granicu kroz šumu dok su se njegova žena i djeca vozili kroz kontrolni punkt. Zhilin je tražio izbjeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali mu je zahtjev odbijen i tamošnje vlasti spriječile su ga da ode u Armeniju. Kazahstan ga je izručio Rusiji krajem prošle godine, što je dovelo do rijetke presude za dezerterstvo.

7:10 – Ruske snage će možda morati napredovati sve do Kijeva ili Lavova u Ukrajini, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u intervjuu ruskim novinskim agencijama. “Ovdje se ništa ne može isključiti. Ako trebate u Kijev, onda morate ići u Kijev, ako u Lavov, onda morate ići u Lavov kako biste uništili ovu infekciju”, rekao je Medvedev u petak, a prenosi RIA Novosti.

6:41 – Glavni zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Syrskyi rekao je da će njegove snage uskoro započeti protuofenzivu nakon što su izdržale rusku brutalnu zimsku kampanju. Rekao je da ruski Wagnerovi plaćenici, koji su bili na prvoj liniji moskovskog napada na istočnu i južnu Ukrajinu, “gube znatnu snagu i ponestaje im snage”.

“Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupijanska”, rekao je, nabrajajući ukrajinske protuofenzive prošle godine kojima su ponovno zauzeti dijelovi zemlje.

6:29 – Europska unija organizirat će konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu, objavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu. “To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti, na deportacije djece koja se ondje odvijaju. To je ratni zločin”, rekla je predsjednica EK-a po završetku samita u Bruxellesu.

“Znamo da je 16.200 djece deportirano, vratilo ih se samo 300”, rekla je. “U partnerstvu s Ukrajincima, poljski premijer Mateusz Morawiecki i ja pokrenuli smo inicijativu u svrhu repatrijacije djece koju je otela Rusija”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

“U tu svrhu organizirat ćemo konferenciju (…) želimo učiniti međunarodni pritisak kako bismo poduzeli sve moguće mjere da pronađemo tu djecu”, rekla je predsjednica EK-a u Bruxellesu po završetku prvog dana dvodnevnog samita 27 država članica Unije.

Na redovitom proljetnom sastanku koji je počeo radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima čelnici država članica Unije podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu. Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je prošli tjedan nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod optužbom da je odgovoran za nezakonite  deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju što je opravdavala provedbom humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, da se djeci daju ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

6:20 – Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv zapadnim saveznicima za više oružja dugog dometa u četvrtak. Govoreći na summitu EU-a putem videoveze, ukrajinski predsjednik prepričao je “poražavajuće” scene kojima je svjedočio u blizini bojišnice, gdje su borbe bile najžešće. Čelnici EU-a podržali su plan – koji su u ponedjeljak dogovorili ministri vanjskih poslova – za slanje milijun topničkih granata u Ukrajinu tijekom sljedeće godine.

6:15 – Dmitrij Medvedev, zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da su odnosi Moskve sa Zapadom pali na najnižu razinu u povijesti. Upitan je li opasnost od nuklearnog sukoba smanjena, rekao je: “Ne, nije se smanjila, nego je porasla. Svaki dan kada Ukrajini opskrbljuju strano oružje približava nuklearnu apokalipsu.” Medvedev je također rekao da bi svaki pokušaj uhićenja Vladimira Putina predstavljao objavu rata Rusiji.

 

večernji.hr/ https://www.vecernji.hr/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)