MOSTAR/HDZ BiH i Sedmorka potpisali dva sporazuma, dogovorili i raspodjelu resora u FBiH

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Predstavnici HDZ-a BiH i bošnjačkog bloka stranaka koji predvodi SDP ( NiP, NS, SBiH, NES, PDA i BHI KF) potpisali su u petak u Mostaru dva sporazuma te su dogovorili raspodjelu ministarstva u novoj Vladi Federacije BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, novinarima je kazao da će se imena ministara znati do utorka a da će već u srijedu predsjednica FBiH, Lidija Bradara, izvršiti imenovanje nove Vlade FBIH i proslijediti potpredsjednicima na (su)potpis.

Također, Čović se ispričao novinarima na podužem kašnjenju jer je presica najavljena za 13 sati, a počela je s više od sat vremena kašnjenja. “Bolje da smo završili posao i potpisali sporazume, nego da smo nešto improvizirali. Pristupili smo ozbiljnom poslu i pripremili sve što je nužno da se formira Federalna vlada”, kazao je Čović.

Drugi sporazum odnosi se na programske smjernice i bit će uskoro dostupan javnosti. Smjernice ovog sporazuma postat će dio Programa rada nove Vlade Federacije BiH.

“Pokazali smo otvorenost da ovaj posao oko imenovanja Vlade Federacije BiH završimo uz valjanu većinu u Zastupničkom domu i u Domu naroda Parlamenta FBiH, iako nam ta većina u Domu naroda ni ne treba za imenovanje Vlade. Uvjeren sam da ćemo sjednicu Zastupničkog doma imati zakazanu za 5. travnja, bar dan ranije od ovog roka koji je predviđen”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a Bih kazao je da će raspored ministarstava u Vladi FBiH ostati isti te da će HDZ BiH imati ministre u istim ministarstvima kao i u prošlom sazivu. Konkretno radi se o ministarstvu financija, prometa, prostornog uređenja, zdravstva, pravde i kulture.

“Dogovorili smo se i da poštujemo i rodnu zastupljenost te očekujemo da među ovih šest ministara  budu barem dvije dame. Ova grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jednog predstavnika srpskog naroda”, kazao je Čović .

Na novinarsko pitanje Čović nije htio komentirati odbacivanje apelacija Komšića i Džaferovića vezano za amandmane na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik Christin Schmidt. Samo je kazao da takva odluka Ustavnog suda BiH  može biti vjetar u leđa da se ova priča oko formiranja Vlade FBiH još prije završi.

Najavio je Čović i zajednički sastanak ove dvije grupacije s predstavnicima grupacije stranaka koje predvodi SNSD da bi se otklonile neke prepreke u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH.

Podsjećamo, Izaslanstvo HDZ-a BiH na današnjem sastanku predvodili su Dragan Čović, Tomislav Martinović, Lidija Bradara, Darijana Filipović i Borjana Krišto.

Izaslanstvo bošnjačkog bloka činili su Elmedin Konaković (NiP), Jasmin Emrić (NES), Fuad Kasumović (BHI-KF), Nermin Nikšić (SDP), Elzina Pirić (PDA) i Edin Forto (Naša stranka).

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)