SZIJJARTO: Ne pristajemo na to da EU uvede sankcije bilo kome na Zapadnom Balkanu

Vrijeme:2 min, 5 sec

Bosna i Hercegovina može računati na Mađarsku, na Vladu Mađarske, u interesu da proces pridruženja BiH Europskoj uniji (EU) najzad bude ubrzan, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

Mađarski ministar rekao je da današnja situacija odnosno izazovi koje je donio ratni konflikt u Ukrajini, s kojima se suočava cijeli europski kontinent, i u okviru njega središnja Europa, pokazuje koliko je bila greška EU što proteklih godina nije pospješila proširenje na područje Zapadnog Balkana.

On je, kako prenosi N1, istakao da bi, da je područje Zapadnog Balkana pripojeno EU, mogli mnogo efikasnije da se nose i suočavaju s teškoćama.

“EU bi bila jača i mogli bismo efikasnije izboriti se s ilegalnim migracijama“, rekao je Szijjarto.

Prema njegovim riječima, Mađarska je prošle godine na južnim granicama zaustavila oko 265.000 ilegalnih migranata.

“Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja vrlo su uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu s onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU, jer to i za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik“, rekao je on.

Dodao je da je i za njih značajna stabilnost BiH te da očekuju od Bruxellesa da učini korake na polju procesa pridruženja BiH.

“I sami vidite da Bruxelles nekada zbog jednostavnosti pribjegava sankcijama, ali ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne proteklih desetljeća mislim da možemo zaključiti da nisu dovele do značajnijih rezultata. Ista je situacija sada s briselskim sankcijama. Nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan“, rekao je on.

Istaknuo je da oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti bilo kakvi problemi ne znaju kakva je ovdje situacija i pokušavaju prikriti svoje neznanje.

“Podržavamo dijalog u obostranom interesu“, dodao je on.

Prema njegovim riječima ekonomska suradnja BiH i Mađarske je razvijena, a obim robne razmjene prošle godine je bio veći od 600 milijuna eura, što je povećanje za 20 posto.

Szijjarto je komentirao i odnos koji Mađarska ima prema Miloradu Dodiku.

“Nemojte se ljutiti, ali je nebitno štoa ja mislim o Dodiku. Važno je štoa ljudi u BiH, a posebno u RS misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno”, zaključio je Szijjarto.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori