Meloni je spremna riskirati pad popularnosti zbog podrške Ukrajini

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Italija će nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije čak i ako to naškodi rejtingu odobravanja vlade u Rimu, izjavila je u utorak premijerka Giorgia Meloni, dok ankete pokazuju da vojna pomoć Kijevu nije popularna među biračima.

– Nastavit ćemo to činiti jer je to ispravno u smislu nacionalnih vrijednosti i interesa – rekla je Meloni u govoru u Senatu uoči summita Europskog vijeća 23. i 24. ožujka.

Pitanje potpore ukrajinskim ratnim naporima pokazuje se kao glavobolja za Meloni, nepokolebljivu pristašu Kijeva čiji su konzervativni saveznici u koalicijskoj vladi puno ambivalentniji po tom pitanju.

Čelnik Forza Italia i bivši premijer Silvio Berlusconi stari je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prošlog mjeseca okrivio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za izazivanje sukoba.

Njegova stranka Forza Italia ipak je glasovala za opskrbu Ukrajine oružjem, kao i stranka Liga zamjenika premijera Mattea Salvinija, još jednog bivšeg pristaše čelnika Kremlja.

Anketa koju su krajem veljače objavile dnevne novine Corriere della Sera pokazala je da je oko 45 posto Talijana protiv slanja oružja u Ukrajinu, dok je 34 posto za. Oko 21 posto ispitanika nije odgovorilo na pitanje.

Čak su i pristaše stranke premijerke Meloni, Braće Italije, sumnjale, s 47 posto koji su rekli da su protiv isporuke oružja.

U govoru u Senatu Meloni je ipak ostala čvrsta pri svom stavu.

– Ukrajinski narod brani vrijednosti slobode i demokracije na kojima se temelji naša civilizacija i same temelje međunarodnog prava – rekla je, dodavši da je potrebna vojna pomoć kako bi se pomoglo zemlji koja je napadnuta.

Italija je poslala nekoliko paketa vojne pomoći Ukrajini pod prethodnom vladom nacionalnog jedinstva Marija Draghija, a Melonijeva administracija radi s Francuskom na isporuci sustava protuzračne obrane SAMP/T-MAMBA.

Meloni je poručila zastupnicima da će Italija nastaviti ulagati napore za pravedni mir u Ukrajini, ali je dodala da još nisu stvoreni uvjeti za postizanje takvog rezultata.

 

rtv-hb.com/  https://rtv-hb.com/ /Hrvatsko nebo