IZVJEŠĆE STATE DEPARTMENTA: ‘Sankcije spriječile imenovanje Kajmaković glavnom tužiteljicom, Novalić iskoristio pandemiju’

Vrijeme:4 min, 35 sec

 

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je novo izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu. U izvješću se spominje i Bosna i Hercegovina. .

Izvješće , bar njegov dio, govori i o korupciji, a State Department navodi kako zakoni u BiH predviđaju kazne za korupciju dužnosnicima . Međutim, Vlada ‘nije efikasno implementirala zakon niti je korupciju u javnosti postavila kao ozbiljan problem’.

– Vlasti BiH tijekom godine nisu usvojile važne antikorupcijske zakone, kao što su Zakon o sprječavanju sukoba interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Bilo je brojnih prijava o korupciji u vladi tijekom godine. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokoj razini, a u većini okončanih predmeta izricali su uvjetne kazne. Državno tužiteljstvo je tijekom godine podiglo samo jednu optužnicu za korupciju na visokoj razini, protiv Rejhana Rakovića, zaposlenika Granične policije BiH i predsjednika Povjerenstva za provođenje postupka zapošljavanja, zbog nezakonitog traženja i primanja novca od kandidata koji su konkurirali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH – navodi se u izvješću.

U izvješću se ističe kako su se dužnosnici često nekažnjeno upuštali u koruptivne radnje.

– Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Posebno je bila rasprostranjena u sektoru zdravstva i obrazovanja, procesima javnih nabava, lokalnoj upravi i procedurama zapošljavanja u javnoj upravi.

Ured za borbu protiv korupcije

Vlada ima mehanizme za istragu i kažnjavanje zloupotreba i korupcije, ali je politički pritisak često sprječavao primjenu ovih mehanizama. Promatrači su smatrali da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena, a postojali su i stalna izvješća o korupciji u državnim i entitetskim službama sigurnosti. U okviru svih policijskih agencija postoje istražne jedinice za unutarnje poslove. Tijekom cijele godine, uglavnom uz pomoć međunarodne zajednice, vlada je osiguravala obuku za policiju i sigurnosne snage osmišljene za borbu protiv zlostavljanja i korupcije i promoviranje poštovanja ljudskih prava. Priručnici za obuku na terenu za policijske službenike također uključuju komponente obuke iz etike i borbe protiv korupcije – navodi se.

Kao lidera u borbi protiv korupcije SAD ističu Ured za borbu protiv korupcija Kantona Sarajevo, na čelu sa Erduanom Kafedžićem.

– Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i dalje je lider u borbi protiv korupcije. Tijekom godine, ovaj ured je uspješno prikupljao i verificirao imovinske izjave javnih službenika, pružajući važan poticaj sposobnosti javnosti da otkrije neobjašnjivo bogatstvo i promovira integritet javnih službenika, navodi se u Izvješću State Departmenta.

Napominje se da je u Sarajevskoj županiji usvojen i Zakon o suzbijanju korupcije, te da je njime Ured proširio svoje aktivnosti na prevenciju sukoba interesa i zaštitu uzbunjivača.

Dio izvješća posvećen Diani Kajmaković

U izvješću američkog ministarstva vanjskih poslova navodi se da imenovanja u pravosuđu nisu bila zasnovana na zaslugama, a da je odgovornost sudaca i tužitelja bila niska.

– Mnoštvo državnih, entitetskih, županijskih i općinskih administracija, od kojih svaka ima ovlasti donositi zakone i propise koji utječu na poslovanje, stvorilo je sustav kojem je nedostajala transparentnost i koji je pružao mogućnosti za korupciju. Struktura vlasti na više razina dala je korumpiranim dužnosnicima široke mogućnosti da traže “naknade za usluge”, posebno u institucijama lokalne vlasti – ističe se.

Dio izvješća posvećen je i sankcioniranoj tužiteljici Diani Kajmaković.

– U rujnu je vlada SAD sankcionirala zamjenicu glavnog tužitelja Dianu Kajmaković zbog korupcije. Ona se miješala u slučajeve kako bi zaštitila kriminalce, uključujući trgovce narkoticima. Kajmaković je bila kandidat za glavnog tužitelja, a sankcije protiv nje gotovo su onemogućile njeno imenovanje.

Nakon toga, Ured disciplinskog tužitelja BiH podnio je službenu prijavu protiv Kajmaković zbog korupcije, zloupotrebe službenog položaja i drugih povreda. Do okončanja disciplinskog postupka, Prvostupanjsko disciplinsko vijeće VSTV-a donijelo je odluku 31. listopada da odobri prijedlog Ureda disciplinskog tužitelja za suspenziju Kajmaković – istaknuli su.

Dalje navode kako analitičari smatraju da pravni okvir za prevenciju korupcije zadovoljavajući na gotovo svim razinama vlasti i pripisali su odsustvo kaznenih gonjenja visokog profila nedostatku političke volje.

Novalić iskoristio pandemiju da kupi neupotrebljive respiratore

– Mnoge institucije na državnoj razini zadužene za borbu protiv korupcije, kao što je Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije, imale su ograničene ovlasti bez izvršnih ovlasti i ostale su nedovoljno resursne. Rukovodstvu u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine nedostajali su poticaji i politička volja za promjene, a ponekad su se miješali u pravne procese. Bilo je indicija da je pravosuđe pod političkim utjecajem, a VSTV je u listopadu 2021. godine razriješio glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić zbog nepravilne vođenja sustava upravljanja predmetima i provođenja Zakona o zaštiti tajnih podataka. Odgovornost sudaca i tužitelja je bila niska, a imenovanja često nisu bila zasnovana na zaslugama. VSTV je proizvoljno koristio izuzetke u smislu etničke pripadnosti i nije dao dovoljno obrazloženja za odluke o imenovanju.

Također se smatralo da su rađeni općenito neefikasni i predmeti političke manipulacije, što je često rezultiralo uvjetnim kaznama ili zatvorskim kaznama ispod obveznih minimalnih uvjeta. Do kraja 2021. godine, entitetska tužiteljstva RS podigla su 35 optužnica za koruptivna djela. U entitetu FBiH podignuto je ukupno 185 optužnica. Prema Transparency Internationalu, sankcije za koruptivna kaznena djela su niske i nisu adekvatne ozbiljnosti kaznenog djela i stoga nisu odvraćajuće. Sudski postupci su bili izuzetno dugi, a u slučajevima korupcije na visokoj razini traju u prosjeku četiri godine – ističu.

Na kraju su se dotakli i premijera FBiH Fadila Novalića.

– Pandemija COVID-19 je zloupotrijebljena za različite koruptivne aktivnosti; jedan od najznačajnijih slučajeva odnosio se na nabavku neupotrebljivih respiratora iz Kine u vrijednosti od približno šest milijuna dolara. U Federaciji BiH za korupciju 2020. godine optuženi su premijer Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Milićević i ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak – navodi izvješće o korupciji američkog State Depertmenta.

HMS/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)