Konferencija u EPP: „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Zovko: U najmračnijim trenutcima povijesti bl. Alojzije Stepinac ostao vjeran svom poslanju, Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko organizira 21. ožujka 2023. u Europskom parlamentu u Strasbourgu konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“.

Željana Zovko tim je povodom za Portal HKV-a izjavila kako je blaženi Alojzije Stepinac svojim životom pokazao što znači biti svet. „U najmračnijim trenutcima povijesti zadržao je svoju snagu, dobrotu i čovjekoljublje i ostao vjeran svom poslanju, Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu. Stepinčeva ostavština zadužuje nas da kroz ovakve događaje očuvamo povijesnu istinu i promičemo nauk kojim je Stepinac hodao na svom putu pravedništva“, rekla je Zovko.

Ta je konferencija jedna u nizu aktivnosti koje kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje zastupnica Zovko organizira u svrhu promicanja hrvatske povijesne i kulturne baštine.

Svjedočanstva istaknutih govornika – mons. Jurja Batelje, mons. Hrvoja Škrleca, povjesničara dr. sc. Esther Gitman i dr. sc. Robina Harrisa te krašićkoga župnika don Ivana Vučka, kako je napomenula, argumentima će pokazati kako je krajnje vrijeme otrgnuti se od uništavanja karaktera bl. Stepinca koji je već svetac za hrvatske katolike i ostale koji se njemu utječu neprekidno za zaštitu i zagovor.

Zovko se kroz svoj rad u EPP snažno zalaže za osudu svih totalitarnih režima, a 2019. bila je jedan od začetnika i potpisnika istoimene rezolucije koju je prihvatio Europski parlament.Zeljana Zovko 23

Nedavno je u Odboru za vanjske poslove u izvješće o suradnji u borbi protiv organiziranoga kriminala na zapadnom Balkanu zatražila konačan pristup i otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se rasvijetlile epizode iz povijesti koje i danas nanose rane onima koji su kroz njih prošli.

Zovko podsjeća kako smo svjedoci mnogih slučajeva progona kršćana diljem svijeta, poput slučaja u Nikaragvi i uhićenja biskupa.

„Poučena svim tim iskustvima, također aktivno zagovaram međuvjerski i međukulturni dijalog, pomoć Crkvi i zaštitu svih pojedinaca u njihovu pravu na slobodu vjeroispovijesti“, izjavila je.

Klub zastupnika EPP-a najbrojnija je politička skupina u Europskom parlamentu sa 176 zastupnika iz država članica.

 

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)