PRIJETNJA BIVŠEG RUSKOG PREDSJEDNIKA MEDVEDEV/Odlučili su suditi vođi nuklearne sile, posljedice će biti monstruozne

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina imati ozbiljne posljedice po međunarodno pravo.

U objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram Medvedev je napisao: “Odlučili su suditi predsjedniku … nuklearne sile koja ne sudjeluje u ICC-u na istim osnovama kao Sjedinjene Države i druge zemlje. Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne”.

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. Kremlj je nalog proglasio nečuvenim, ali i besmislenim za Moskvu. U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio “nečuvenom i neprihvatljivom”, pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a. “Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju”, istaknuo je.

Upitan hoće li Putin sad strahovati od uhićenja tijekom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da “nema ništa za dodati o tom temi” i da je to “sve što žele reći”.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojem se očekuje i ruski predsjednik.

ICC je osim Putina optužio i Mariju Lvovu-Belovu, rusku povjerenicu za prava djece, također za ilegalnu deportaciju djece.

Ruska agencija RIA Novosti piše kako je ona, komentirajući optužnicu, rekla da je međunarodna zajednica na taj način ocijenila “pomoć djeci koja su izvedena iz ratne zone i za koju se stvaraju dobri životni uvjeti“. Kazala je da će i dalje raditi u tom smjeru.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori