IZ STRANIH MEDIJA/Der Standard: Približavanje Saudijske Arabije i Irana preokreće bliskoističnu igru

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Kina posreduje u normalizaciji iransko-saudijskih odnosa. SAD je u nepovoljnom položaju. Predsjednik Joe Biden preračunao se u politici prema Saudijskoj Arabiji, upozorila je Gudrun Harrer u nedavnom komentaru objavljenom u austrijskom dnevniku Der Standard, koji prenosimo u prijevodu na hrvatski.

S obzirom na napetosti oko iranskog nuklearnog programa, nije se očekivalo da će doći do pomaka u razgovorima između Saudijske Arabije i Irana.

Nakon što s pronađeni tragovi dovoljno obogaćenog urana za proizvodnju nuklearnog oružja, porasli su strahovi od novog rata na Bliskom istoku. Izrael je dugo težio vojnom uništenju iranskih nuklearnih postrojenja zbog toga što je Teheran nerijetko izražavao fantazije o uništenju Izraela. Istodobno, špekuliralo se o tome da je unatoč eskalaciji u izraelsko-palestinskim odnosima normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije u sferi mogućeg. A onda su doista Iran i Saudijska Arabija dogovorili ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa, nakon sedam godina. U Kini, uz posredovanje Kine. Karte na Bliskom istoku sada se iznova miješaju. Saudijsko-iranski pregovori traju već neko vrijeme, a s obzirom na otvoreno nuklearno pitanje, malo je tko očekivao pomake. Kina – čiji je predsjednik Xi Jinping prošle godine primljen poput cara u Rijadu, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena – očito je uvjerila Saudijce da bi njihovo približavanje Teheranu moglo pomoći na putu prema novom nuklearnom sporazumu. Saudijci ne žele novi rat u regiji, naprotiv, žele okončati rat koji je u tijeku u Jemenu, a ni to neće ići bez minimalnog konsenzusa s Teheranom.

Poslovni model u opasnosti

Vizije princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana za budućnost i planovi za razvoj Saudijske Arabije moći će se realizirati samo ako u regiji donekle bude vladao mir. Saudijci se još uvijek oporavljaju od teškog napada na naftnu kompaniju Aramco koji su izveli Huti raketama i bespilotnim letjelicama. Upravo iz istog razloga Ujedinjeni Arapski Emirati normalizirali su odnose s Iranom, ali i Sirijom. Jer svjesni su da bi bilo dovoljno da na Dubai padne samo jedan zastarjeli projektil da njihov model poslovanja padne u vodu.

Hoće li se sada sve promijeniti u regiji? Neće. Saudijska Arabija neće odstupiti ni za milimetar od svog naoružavanja uz pomoć Sjedinjenih Država i sigurnosne suradnje s Izraelom, a Iran neće odustati od svoje politike vršenja utjecaja u regiji i svojih raketnih programa. Ali države koje su posebno pogođene saudijsko-iranskim sukobom za prevlast – Jemen, Irak, Libanon, Sirija – mogu se nadati da će posredničke skupine dviju regionalnih sila ponovno biti ohrabrene da pronađu politički konsenzus. To je, između ostalih, loša vijest za libanonski Hezbollah.

Gubitnik u SAD-u

Veliki je gubitnik i Washington. Kina, koja se dugo pojavljivala samo kao gospodarski div na Bliskom istoku, sada se tamo počela baviti i politikom. Peking ima strateški sporazum s Teheranom, ali je također izrazio nezadovoljstvo njegovom politikom nuklearne eskalacije. Saudijska Arabija, važan strateški partner SAD-a u Hladnom ratu i nakon njega, izgubila je s vjeru u sposobnost SAD-a za uspostavu reda na Bliskom istoku pa je usmjerila poglede prema drugim zemljama. Što je Rusija više zaokupljena Ukrajinom, Kina postaje važnija.

Biden se preračunao kada je, nakon Trumpa, odlučio u pristupu prema Saudijskoj Arabiji staviti naglasak na vrijednosti. Kina ne postavlja pitanje o ubojstvu Jamala Khashoggija. Naravno, ne bi ni Izrael da je Rijad tada odlučio normalizirati odnose s Jeruzalemom.

Gudrun Harrer, Der Standard/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori