Orban/Svjetski rat nikad bliži, svijet je podijeljen

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

“Svijet je podijeljen” Orban: Svjetski rat nikad bliži “Mađarskoj su potrebne efikasne oružane snage, a vlada radi na tome da poveća broj vojnika, njihovu posvećenost domovini i pozivu, njihov nivo obuke i njihov javni ugled”, rekao je Orban.

“Svijet je bliži nego ikada tome da lokalni sukob postane svjetski rat”, ocijenio je u petak premijer Mađarske Viktor Orban.

“Snažna vojska i mir”

On je za mađarski radio rekao da su čelnici zapadnog svijeta “zahvaćeni ratnom groznicom”, da drže govore u kojima pozivaju na pobjedu u ratu i šalju sve opasnije oružje u Ukrajinu, prenosi agencija MTI. “Umjesto da jednoglasno promovira mir, svijet je podijeljen”, rekao je Orban i dodao da Turska i arapske države, Kina i afričke zemlje žele prekid vatre i mirovne pregovore.

Orban je ocijenio da Mađarska mora imati snažnu vojsku i istovremeno promovirati mir. “Mađarskoj su potrebne efikasne oružane snage, a vlada radi na tome da poveća broj vojnika, njihovu posvećenost domovini i pozivu, njihov nivo obuke i njihov javni ugled”, rekao je Orban. Dodao je da vojska također mora biti opremljena suvremenim oružjem, prenosi Tanjug. “To što smo za mir ne znači da treba da budemo bez obrane”, naveo je Orban.

Prema njegovoj ocjeni, ukidanje sankcija u vezi s ratom bio bi najbolji način da se obuzda inflacija. Najavio je da će Mađarska nastaviti da stavlja veto na mjere koje bi nanijele “najneposredniju štetu” njenoj ekonomiji.

Prijedlozi

“Ako bi Europska unija sutra ukinula sankcije Rusiji, inflacija bi se momentalno prepolovila, a zatim bi se postepeno vratila na 2-3 posto”, smatra Orban. Podsjetimo, Orban je prije nekoliko dana pozvao Europsku uniju da stvori sigurnosno tijelo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država. “Europski NATO bio bi rješenje. Već sam ga predložio 2012.”, istaknuo je Orban u intervjuu za švicarski tjednik Die Weltwoche, dodavši da bi europske zemlje trebale biti spremne braniti se same.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla imati poteškoća u sljedeće dvije-tri godine. No, dodao je, “situacija će se opet promijeniti nabolje jer Rusi znaju učiti i prilagođavati se poteškoćama i ne treba ih podcjenjivati”. Ruski mediji oduševljeno su prenijeli ove Orbanove izjave. Orban, inače jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Europa tone u rat.

 

Vrisak.info/  https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)