ČAMPARA PREVARANTSKIM STAZAMA SDA: Ja sam protiv legitimnog predstavljanja, za građansku BiH

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Izaslanik NiP-a u Domu naroda FBiH Aljoša Čampara rekao je za N1 da, ukoliko bude blokada pri formiranju vlasti u FBiH, visoki predstavnik treba reagirati.

– Vidjećemo prvo da li će doći do te blokade. Smatram da će visoki predstavnik reagirati, odnosno mora reagirati ukoliko se bude zloupotrebljavao taj institut, rekao je Čampara.

Rekao je da parlamentarna većina ima dogovor i kandidata za premijera i ministre, te potpisan sporazum i program rada.

– Pitanje je sada hoće li netko zlorabiti Ustav, onda bi svatko mogao sutra tako. Smatram da bi u tom slučaju visoki predstavnik morao donijeti jedno sistemsko rješenje, koje sigurno ne može ići na štetu najvećeg, bošnjačkog naroda, niti drugih. Ona bi trebala biti sistemska, trajna i u duhu europskih standarda i onakva da ne odgovara nikome, pogotovo nijednoj političkoj stranci, rekao je Čampara.

Na konstataciji voditelja emisije da to ne odgovara HDZ-u, Čampara je rekao:

– Pa neka im ne odgovara. To je njihova stvar. Znači u Federaciji može biti samo ono što HDZ-u ne odgovara? Naravno da se ne slažemo s tim. Mislim da treba donijeti rješenje koje će deblokirati i koje neće niti jednoj stranci davati ekskluzivitet, bio to HDZ, SDA, SDP, NIP …

Čampara je govorio i o izmjenama Izbornog zakona.

– Mi nikada nismo bili za legitimno predstavljanje. To su potpisali SDA i HDZ. HDZ je u zabludi ako misli da ćemo im to isporučiti. Ja sam za građansku državu poput Njemačke, SAD. Treba naći balans između etničkog i građanskog. Ja sam za građansku BiH u kojoj će svi imati jednaka prava, rekao je Čampara.

Podsjetimo, Osmorka, čija je članica i stranka Aljoše Čampare Narod i pravda potpisale su koalicijski sporazum s HDZ BiH, u kojem uz ostalo stoji kako će ova koalicija provesti presudu Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava i to šest mjeseci nakon formiranja vlasti. Te presude nalažu da se svatko može kandidirati za domove naroda i Predsjedništvo BiH, a da sva tri naroda mogu izabrati svoje predstavnike u te institucije. ČelniK NiP-a Elemdin Konaković u nekoliko je navrata ponovio kako će oni, za razliku od Bakira Izetbegovića, ispoštovati dogovoreno i potpisano, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Rekao je i da će kao i u svakoj koaliciji biti nesuglasica.

– Pitanja kao što su teritorijalni integritet i suverenitet, genocid, državna imovina, su neke crvene linije ispod kojih se neće ići. Dodik mora znati da nikada neće odvojiti pedalj ove zemlje, ako ima svoje neke imovine neka je nosi gdje hoće. Ali državna imovina neće nikada biti imovina entiteta, rekao je Čampara i dodao:

– Ako Dodik misli nas ucjenjivali nekim projektima, to mu neće poći za rukom. O svemu se možemo dogovoriti u skladu s Ustavom i zakonima. Ako on misli da administrativna jedinica RS ima ingerencije nad državom, odmah možemo razvaliti koaliciju.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori