Slavljenje smrti, pakleni zvukovi i rogati monarh

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Skupina „Mladi za bolju Kutinu“ pokrenula je peticiju „protiv uznemiravanja građana Kutine sotonističkim festivalom na Veliku subotu“. U obrazloženju razloga pokretanja peticije (kojoj se može pristupiti OVDJE) pišu kako je za 8. travnja 2023. (Velika subota) najavljen Heretic Feast u Kutini u organizaciji udruge Oko društva, događaj usko vezan uz sotonizam i sotonističke rituale koji se oslanja na termine poput „slavljenje smrti“, „pakleni zvukovi“, „rogati monarh“, a financijsku potporu daje mu i Grad Kutina!

„Ne ulazeći u nečiji glazbeni ukus, smatramo kako nije primjereno da se javnim novcem daje potpora događaju koji sam organizator najavljuje ovako: ‘Heretic Feast je prvi kutinski extreme metal festival, osmišljen s ciljem buđenja alternativne scene u Kutini i regiji. Ovaj put odlazimo na mračniju, crniju stranu, gdje će se prigodno okupiti gomila bijesnih heretika (…) Vrijeme je da distorzirani pakleni zvukovi prodru kroz mirnoću i tišinu!’ Dakle, prema samoj najavi organizatora, ideja je da ‘pakleni zvukovi prodru kroz mirnoću i tišinu’. Krajnje je neprimjereno pozivati na unošenje nemira ‘paklenim zvukovima’, što se na Veliku subotu, u osvit najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa može smatrati posebnom provokacijom s obzirom na vjersku pripadnost većinskog stanovništva grada Kutine. Na festivalu nastupa ‘zlokoban black metal entitet’ iz Beograda, black metal bend iz Zagreba koji je, po navodima organizatora, započeo snimanje ‘novog diaboličkog materijala za slavljenje smrti’, Häxänking, bend iz Varaždina o kojima u opisu organizatora stoji ‘okupiše se godine gospodnje 2022. pod barjakom rogatoga Monarha sa jednom jedinom svrhom: kvarenjem zemaljskih duša poganim spjevima svježe iskovanim ispod 666 čekića’ i drugi. Ono što možda zvuči najstrašnije je sastav ‘Nesveto trojstvo’ za koji u najavi događanja stoji: ‘Bend je poznat po svojim nepredvidivim nastupima u kojima koristi razne rekvizite poput krvi, kostiju i svijeća’, a spominje se i ‘SVIREPA CRNA SMRT’ i slični termini koji svakom građaninu, bez obzira na vjersku pripadnost izazivaju zgražanje i nemir“, piše skupina „Mladi za bolju Kutinu“.

U nastavku dodaju:

„Dovoljno su nemira građanima u posljednjih nekoliko godina donijeli potres, ratna razaranja u Europi, galopirajuća inflacija i povećanje životnih troškova svakoga od nas pa je stoga, pogotovo u kontekstu mjera štednje koje se provode na razini grada Kutine, povećanja komunalnih troškova i slično, neprimjereno javni novac trošiti na događaj koji želi da ‘pakleni zvukovi prodru kroz mirnoću i tišinu’ grada. Iznos sufinanciranja nije poznat no sigurno je kako bi se taj novac mogao prenamijeniti u primjerice sufinanciranje školskog pribora ili jednomjesečne cijene vrtića za dijete iz socijalno ugrožene obitelji kako bi se barem u jednu obitelj makar privremeno unio kakav-takav mir, a ne da se među velik dio građana ovakvim događajima unosi nemir.

Posljednje ‘slavljenje smrti’ imali smo na posljednjem popisu stanovništva po kojemu se vidjelo da Kutina, nažalost, izumire, a jedan od razloga iseljavanja mladih je, prema brojnim svjedočanstvima, nedostatak raznolikog sadržaja. Zato, apsolutna podrška svakom događanju organiziranom u Kutini, apsolutna podrška razvoju lokalne glazbene scene, podrška svakom okupljalištu mladih i podrška svačijem glazbenom ukusu sve dok tekstovi i popratni rituali ne predstavljaju vrijeđanje bilo čijih vjerskih osjećaja, ne unose nemir ‘paklenim zvukovima’ i ne slave ‘rogate monarhe’ i smrt. Umjesto toga, slavimo život, život našeg grada, bolji život svakog našeg građanina, život lokalne scene i onaj pravi istinski gradski život kojega se mnogi Kutinčani sjećaju s nostalgijom.“

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo