PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE VON DER LEYEN/Rusija i Putin će u Haagu odgovarati za zločine u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen komentirala je najave da bi u Haagu moglo biti oformljeno pravno tijelo za procesuiranje zločina u Ukrajini.

– Ruska Federacija i njeno vodstvo moraju odgovarati za zločine počinjene u Ukrajini – izjavila je predsjednica Europske komisije.

Leyen je to navela u priopćenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim tvrdnjama, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po prijekom postupku i dodala da Rusija mora odgovarati za te stravične zločine, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi – navedeno je u saopćenju.

Von der Leyen je istaknula da Europska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da vjeruje da bi trebao postojati namjenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u Lavovu ovog vikenda bit će potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je Von der Leyen.

– Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Haagu. Europska unija će nastaviti raditi sa našim partnerima kako bi osigurala da Rusija plati – rekla je Ursula von der Leyen.

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)