Inflacija u eurozoni blago popustila u veljači

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Inflacija u eurozoni

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u veljači, kliznuvši na 8,5 posto, zahvaljujući umjerenijem poskupljenju energije, a Hrvatska je potvrdila poziciju u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u četvrtak prve procjene Eurostata.

U veljači je godišnja stopa inflacije u eurozoni, iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), Inflacijaiznosila 8,5 posto, izračunao je europski statistički ured.

U siječnju su cijene su porasle 8,6 posto, a u prosincu 9,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u veljači porasle za 0,8 posto, nakon 0,2-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Glavni pokretači visoke inflacije u veljači bili su svježa hrana i energija, s gotovo istim godišnjom stopama rasta cijena, od 13,6 odnosno 13,7 posto.

Rast cijena hrane tako je ubrzao u usporedbi s prvim ovogodišnjem mjesecom kada je poskupjela 11,3 posto. Poskupljenje energije zamjetno je pak ublaženo, s 18,9 posto u siječnju.

Na mjesečnoj razini cijene svježe hrane poskočile su u veljači za 3,4 posto. U siječnju bile su porasle za 1,1 posto.

Cijene energije smanjile su se pak u veljači za 1,1 posto u odnosu na siječanj kada su bile porasle za 0,6 posto.

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u veljači 7,4 posto i bila je viša za 0,3 postotna boda nego u siječnju.

Hrvatska opet među ‘dvoznamenkastima’

I u veljači su najvišu godišnju stopu inflacije bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 20,1 posto. Slijede Estonija i Litva sa stopama inflacije od 17,8 odnosno 17,2 posto.

Skupinu s dvoznamenkastim stopama inflacije, mjerene HICP-om, čine još Slovačka s 15,5 posto, Hrvatska s 11,7 posto, te Austrija, s 11 posto.

U siječnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 12,5 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u veljači za 0,2 posto, istim tempom kao i u siječnju. Mjesečna stopa rasta najniža je u eurozoni i ista kao i u Grčkoj i Italijil

Najviše su pak u odnosu na siječanj porasle cijene u Luksemburgu i Grčkoj, za 1,4 posto ,pokazuju tablice Eurostata.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori