Vjekoslav Jaklin novi predsjednik Udruge Macelj 1945.

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

6. Izborni sabor Udruge Macelj 1945.

U subotu 25. veljače 2023. s početkom u 10 sati održan je 6. Izborni sabor Udruge Macelj 1945. u prostorima Kulturnog centra Dubrava, koji se održava svake četiri godine. Saboru je pristupilo 39 članova udruge s pravom glasa te je zaključeno da Sabor ima kvorum. Udruga Macelj 1945. svoje članstvo ima od Novog Zelanda, Australije, Sjeverne Amerike, Bosne i Hercegovine i naravno najviše u Hrvatskoj. Brine se za pijetet i spomen na žrtve Križnog puta koje su svoj život poslije Drugog svjetskog rata okrutno završile u Maceljskoj šumi.

Za nova tijela Udruge Macelj 1945. predložene su dvije mogućnosti izbora i to prijedlog dosadašnjeg Središnjeg odbora i prijedlog utemeljitelja Udruge Macelj 1945. Damira Borovčaka. Posljednja je opcija većinski pobijedila sa 21 glasom.

Sabor UM1945. 02

Sabor UM1945. 03 1

Izabran je novi predsjednik Udruge Macelj 1945. Vjekoslav Jaklin, mag. jur., odvjetnik iz Varaždina iz čije su uže obitelji na Križnim putevima 1945. završila šestorica stričeva. Preživio je samo njegov otac.

Za dopredsjednike su izabrani fra Drago Brglez, bivši župnik u Đurmancu i graditelj spomen-crkve Muke Isusove u Maclju i Damir Borovčak, povijesni istraživač i publicist iz Zagreba. Za glasnogovornika je izabran Ivan Jaklin, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever, a za članove Središnjeg odbora izabrani su dr. sc. Petar Bilobrk, Zlatko Cesar, prof. Andrea Cetinić, Zdravko Čepo, Vedran Kranjčević, Milan Pavić Vukina, Zlatko Šoštarić i prof. Stjepan Varjačić. Također su u Središnji odbor izglasani povjerenici za Australiju Tomislav Beram, za BiH fra Miljenko Stojić te za Sjevernu Ameriku i Kanadu dr. sc. Ivan Hrvoić. Povjerenici izvan Hrvatske u rad SO-a uključivat će se zoom-vezom.

U Nadzorni odbor izabrani su predsjednik Alfred Obranić i članovi Marijan Pinhak i Marija Barić, a u Časni sud predsjednik prof. dr. Mate Ljubičić i članovi Marijana Mihaljević i dr. sc. Domagoj Novosel.

Novi sastav Središnjeg odbora Udruge Macelj 1945. uskoro započinje s prvim sastankom i radom. Udrugu ove godine očekuju naporni zadatci i obaveze. Uskoro slijedi organizacija pješačkog Križnog puta „Stopama pobijenih“ u subotu 25. ožujka s početkom u 9 sati od željezničke postaje Đurmanec, do crkve Muke Isusove u Maclju, u dužini 10 kilometara. Nedugo potom slijedi priprema i organizacija hodočasnika u subotu 13. svibnja kada će se na Maclju održati središnje okupljanje i sveta misa povodom stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu.

(hkv/Udruga Macelj 1945.)

 

hkv.hr/  https://www.hkv.hr/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)