NEVJEROJATNI KONTRASTI/Na zapadu SAD zimska oluja, temperature se spuštaju do -45, na istoku ljetne vrućine, 32 stupnja

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Zimska oluja zahvatila je SAD pa su zato zbog snježnih mećava diljem Dakote, Minnesote i Wisconsina zatvorene tvrtke i škole. Danas je gotovo 5000 američkih letova otkazano, javlja BBC.

Dok je oko 75 milijuna ljudi u 29 saveznih država pod upozorenjem o zimskim vremenskim prilikama, predviđa se da će istočni dijelovi SAD doživjeti rekordno visoke temperature.

Temperature će se spustiti do minus 45 stupnjeva

Meteorolozi predviđaju jake udare vjetra čija će brzina dosegnuti 80 km/h, dok bi zbog hladnog vjetra u nekim dijelovima SAD temperature mogle pasti i do -45 Celzijevih stupnjeva.

U sjevernim državama, predviđanja do pola metra snijega u nekim dijelovima mogu značiti da će područja izdržati najveće snježne padaline u posljednjih 30 godina. Guverner Minnesote Tim Walz rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za pomoć vozačima koji zaglave u mećavi.

“Ovo je podsjetnik da ostanete kod kuće i ograničite putovanja ako je moguće”, upozorilo je ministarstvo prometa Utaha. Meteorolozi su rekli da bi oluja mogla stvoriti ledeni pojas u dužini od 2092 km, od Nebraske do New Hampshirea.

U Los Angelesu u Kaliforniji, gdje je inače sunčano i toplo, padat će snijeg, a u planinama i u podnožju Venture puhat će snažni vjetrovi. “Cijela Kalifornija moći će vidjeti snijeg kasnije ovog tjedna”, tvitao je David Swain, klimatolog sa Sveučilišta California-Los Angeles.

Visoke temperature u nekim dijelovima SAD

Za razliku od zapadnog dijela zemlje, istočni dijelovi SAD zabilježit će visoke temperature. Temperature u Orlandu na Floridi mogle bi dosegnuti 32 Celzijeva stupnja, a u Louisiani u New Orleansu mogle bi doseći 29 stupnjeva.

“Cijele zime vidjeli smo ovaj obrazac, gdje zapadni SAD ima ispodprosječne temperature, a istočni SAD ima iznadprosječne temperature”, rekao je za BBC klimatolog Andrew Kruczkiewicz sa Sveučilišta Columbia.

Sniježna oluja i u Kanadi

Veliki dijelovi Kanade su pod upozorenjima o vremenu, uključujući Toronto. Ondje se očekuje od 10 do 15 centimetara snijega i ledena kiša.

Iako je Kanada upravo imala rekordno visoke temperature za veljaču, u dijelovima Toronta moglo bi doći do značajnog nakupljanja leda.

Za dijelove Alberte na snazi su upozorenja o ekstremnoj hladnoći, s temperaturama koje će u nekim regijama pasti do minus 40 Celzijevih stupnjeva.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)