PREDSJEDNIK SDA IZETBEGOVIĆ/Lendo neće potpisati, niti Schmidt, rješenje je u dogovoru

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je večeras da SDA ima najjaču i najbrojniju komponentu u Federaciji BiH.

Rekao je da je Schmidt uradio potpuno nedemokratsku stvar kada je promijenio izborna pravila u noći izbora.

– Da sad, nakon što je vidio rezultate izbora, nakon što je vidio da je SDA najjača ponovo promjeni pravila, to bi bilo van pameti. Mislim da to neće uraditi, rekao je Izetbegović.

Dodao je da će Lidija Bradara biti imenovana za predsjednicu FBiH, ali da se onda neće moći imenovati Vlada FBiH.

– Ne možete vi izbaciti najjaču stranku i najjači blok. Ako žele da dvojica, mimo trećeg potpredsjednika, potvrde Vladu FBiH u Zastupničkom domu onda neka izvole. Ali im to HDZ neće podržati, rekao je Izetbegović.

On je potom govorio o mogućim scenarijima formiranja vlasti u FBiH.

– Da Lendo potpiše nešto što je protiv Bošnjaka i SDA, 101 posto je da to neće uraditi. Da Schmidt nešto potpiše nakon što je rekao dogovorite se s SDA, je 99 posto da neće, rekao je Izetbegović i dodao da je rješenje u dogovoru.

Na pitanje razgovara li sa NES-om i SBiH, odgovorio je: Radim, ali ljudi s kojima to radim ne vole da to javno govorim. Može se dogoditi da neka stranka od ovih krene u blok sa SDA i DF.

On je ponovo pozvao na formiranje jakog probosanskog bloka te dodao da je pohlepa dijela stranaka iz probosanskog bloka, ohrabrena strancima, učinila da se taj blok podijeli i da se servilno ide prema SNSD-u i HDZ-u.

– Dvojac SNSD/HDZ bio nesretan kada bi došlo do ujedinjenja probosanskog bloka, kao što su sada sretni kada toga nema. Ja mislim da se ujedinjenje može dogoditi čak i u ovom mandatu, rekao je Izetbegović za BIR televiziju.

Naveo je da dio međunarodne zajednice želi na račun Bošnjaka zadovoljiti Srbiju, jer imaju problem na Kosovu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo