Biden protiv Putina: dva govora – dva svijeta

Vrijeme:4 min, 57 sec

 

Američki predsjednik je u Varšavi indirektno odgovorio na govor ruskog vlastodršca održan nekoliko sati ranije. Poruka glasi: sloboda će pobijediti. Lider slobodnog svijeta i vladar u Moskvi istog dana su održali govor. Joe Biden, američki predsjednik, u Varšavi. Vladimir Putin, koji je prije godinu dana naredio napad na Ukrajinu, u Moskvi. Bio je to svojevrsni dvoboj na daljinu. Ali nije se radilo o natjecanju u debatnom klubu, već́ o pitanjima rata i mira, života i smrti. Na to je još jednom ukazao Bidenov savjetnik za sigurnost Jake Sullivan.

Putin je optužio Kijev, SAD i ono što smatra „arogantnim” Zapadom za početak rata u Ukrajini. Rusija se sada mora braniti, rekao je. No Joe Biden tu apsurdnu tvrdnju nije ignorirao, nego se u svom govoru direktno obratio ruskom narodu. „Zapad ne planira napad na Rusiju”, rekao je Biden. „Putin je izabrao ovaj rat. I može ga okončati jednom riječju.” Ukrajina se ne može prestati boriti, jer bi tada prestala postojati, rekao je američki predsjednik.

Kritika Putinovih prijetnji

Putin je u Moskvi najavio da će Rusija suspendirati posljednji veliki sporazum supersila o ograničavanju nuklearnog naoružanja. NATO i američki državni sekretar Antony Blinken taj korak su nazvali neodgovornim i pozvali Rusiju da ga preispita.

Stručnjak za sigurnost Stefan Meister iz berlinske Zaklade znanost i politika za DW kaže da je riječ o zveckanju oružjem iz Moskve. On ipak ne smatra da Putin želi „nuklearnu eskalaciju”.

Putin je u svom govoru optužio Kijev, SAD i ono što smatra „arogantnim“ Zapadom za početak rata u Ukrajini.

„Sloboda će pobijediti”

Pred tisućama okupljenih ispred Kraljevske palače u Varšavi Biden je rekao da se u sukobu s Rusijom radi o borbi između diktature i slobode. Sloboda je „najslađa riječ“, najplemenitiji cilj. „Sve što sada radimo, radimo da bi ju i naša djeca i unuci mogli doživjeti: slobodu!”

Sloboda je neprijatelj tirana, rekao je Biden. Vladimir Putin doživljava nešto o čemu prije godinu dana nije mogao ni sanjati. „Danas su demokracije jače, a ne slabije. Autokracija je slabija, a ne jača.“

Još uvijek pod dojmom svogiznenadnog posjeta Kijevu u ponedjeljak, američki predsjednik odao je počast žrtvama koje je narod Ukrajine podnio i koje podnosi da bi ostao slobodan. „Bila mi je čast odati počast herojima Ukrajine koji su dali svoje živote”, rekao je Biden, koji je s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim posjetio spomenik u Kijevu. „Stojimo uz učitelje, medicinske sestre, bolničare i radnike iz čitave Ukrajine koji pokušavaju organizirati skrb i opskrbu unatoč brutalnom ruskom bombardiranju.”

„Dokle god je potrebno”

Za razliku od prije jedanaest mjeseci, kada je prvi put posjetio Varšavu od početka rata, Biden ovoga puta nije direktno spominjao Putina. Tokom prethodnog posjeta je rekao: „Taj čovjek ne može ostati na vlasti.” Sada – ni riječi o promjeni režima, ali jasna poruka da će odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a među njima je bez sumnje vlastodržac Putin, na kraju odgovarati.

Kao što se i očekivalo, američki predsjednik je govorio o „neraskidivoj obvezi” SAD-a kada je riječ o obrani NATO-a i pomoći Ukrajini u njenoj obrani od Rusije: financijski, oružjem i streljivom, dokle god bilo potrebno. Međutim, Biden nije bio konkretniji. Nije spominjao sustave naoružanja ili vremenske okvire, ali je rekao da će odluke koje „donesemo u narednih pet godina definirati naše živote u desetljećima koja dolaze”.

Poljska – poseban partner

Poljski domaćin, predsjednik Andrzej Duda, bio je oduševljen drugim posjetom američkog gosta u zadnjih jedanaest mjeseci. Duda se zahvalio na podršci SAD-a i „simboličnom posjetu”. „Amerika će uvijek braniti Zapad i njegove vrijednosti”, rekao je Duda dok je sjedio preko puta Bidena za dugačkim konferencijskim stolom u predsjedničkoj palači. Biden se nasmijao i uz anegdotu objasnio svoju posebnu zahvalnost Poljskoj, iz vremena kada je bio mladi američki senator osamdesetih godina. Već tada je, kako je rekao, predvidio kraj komunizma i želju Poljaka za slobodom, iako su ga kolege upozoravale da ne pretjeruje.

Joe Biden: „Danas su demokracije jače, a ne slabije. Autokracija je slabija, a ne jača.“

Konkretnih obećanja o stacioniranju većeg broja vojnika u Poljskoj, nije bilo – 10.000 vojnika je već u zemlji. Uglavnom se radi o postrojbama koje ostaju po nekoliko mjeseci, a zatim ih zamjenjuju nove. „Posjet poput ovoga očigledno je simbol koliko je Poljska postala važna i relevantna u međunarodnoj politici, posebno u odnosu na Ukrajinu”, ocjenjuje za DW politolog Marek Madej sa Sveučilišta u Varšavi. On ne dijeli stav mnogih poljskih političara, posebno ne onih iz nacionalno-konzervativne vlade, da je Poljska sada omiljeni saveznik SAD-a u Europi. „Razlog za fokusiranje na Poljsku je činjenica da sve pošiljke za Ukrajinu moraju ići preko Poljske. Nije riječ o favoriziranju. To je stvar čiste logike, geopolitičke logike.“

Da nema rata u Ukrajini, odnos Joea Bidena i Andrzeja Dude sigurno ne bi bio naročito srdačan. Na kraju krajeva, Duda je bio vatreni pristaša Bidenovog političkog protivnika, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je obećao Poljskoj više američkih trupa.

„Joe Biden je pronicljivi političar s mnogo iskustva. On zna kako stvari funkcioniraju. Dva predsjednika će surađivati, čak i ako među njima nema neke naročite osobne kemije”, opisuje politolog Marek Madej odnos između liberalnog demokrata Bidena i nacionalno-konzervativnog Dude.

Koliko dugo je „dokle god bude potrebno”?

Ni u jednom govoru nije bilo nagovještaja kako bi se mogao zaustaviti ruski rat protiv Ukrajine. Niti je ruski vladar pokazao spremnost na pregovore, niti je američki predsjednik odustao od ideje da će Ukrajina, a s njom i Zapad, morati dobiti rat. Putin je tvrdio da bi Rusija mogla izdržati još dugo. Biden je zaprijetio novim sankcijama i istrajnošću saveznika.

Pitanje za SAD je sada kako će se Kina ponašati. Ona je najavila predstavljanje mirovnog plana i posredovanje. SAD je kritizirao da bi Kina uskoro mogla isporučiti Rusima smrtonosno oružje, jer Moskvi ponestaje resursa. No koliko dugo će biti „dokle god bude potrebno“? U intervjuu za CNN njemački kancelar Olaf Scholz dao je odgovor: „Mislim da bi bilo mudro pripremiti se za dugi rat.”

 

https://www.dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)