Kina navodno ima mirovni plan za Ukrajini, Zapad je suzdržan

Vrijeme:2 min, 58 sec

Glavni kineski diplomat Wang Yi je na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu najavio da će Peking predstaviti mirovnu inicijativu za Ukrajinu. Kijev i Zapad poručuju da mir ne smije biti plaćen ukrajinskim teritorijem. Wang Yi je za govornicu minhenske K0onferencije o sigurnosti stupio dugog dana, i „tako je spriječio da konferencija bude razgovor Zapada sa samim sobom”, ocijenio je ugledni švicarski list Neue Zürcher Zeitung.

„U Kinu se polažu određene nade: Peking raspolaže utjecajem na Rusiju, čiji predstavnici ove godine nisu pozvani na konferenciju”, dodaje list.

Wang je najavio da će njegova zemlja na godišnjicu početka rata u Ukrajini (24. veljače) predstaviti mirovnu inicijativu. Tijekom govora, međutim, kineski diplomat nijednom nije upotrijebio reč „rat”, već je govorio o „ukrajinskom pitanju” i „konfliktu”.

„Čvrsto ćemo stajati na strani mira i dijaloga”, najavio je Wang, rekavši da je nužno poštivanje povelje UN-a. On je kritizirao „snage” koje u Ukrajini slijede geopolitičke ciljeve po cijenu patnje tamošnjeg naroda.

Wang nije precizirao misli li pritom na zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajinu, kao što ni rečju nije govorio o odgovornosti Rusije. On je kritizirao zapadne sankcije, rekavši da one samo pogoršavaju situaciju.

Kao poruka Moskvi tumači se Wangovo upozorenje da se nitko ne smije igrati mišlju da koristi atomsko oružje.

Bearbock za „pravedan mir”

Najava kineskog plana dočekana je bez velike euforije. Šefica njemačke diplomacije Annalena Bearbock rekla je da pozdravlja svaku mirovnu inicijativu te da je s Wangom pričala o tome što bi to bio „pravedan mir”.

„A to nije nagrađivanje agresora, već zalaganje za međunarodno pravo i za one koji su napadnuti”, dodala je Bearbock. Prema njoj, pravedni mir podrazumijeva povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Prije nego se o inicijativi oglasi, Kijev želi čuti kakav je kineski prijedlog. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba takođe je pričao sa Wangom, i poručio da mir ne smije biti uz cijenu teritorijalnog integriteta Ukrajine. „Naravno da verujemo da Kina može igrati bitnu ulogu u mirovnom procesu“, rekao je načelno Kuleba novinarima.

Poznati njemački diplomat Wolfgang Ischinger, koji je ranije dugo godina vodio Minhensku konferenciju, također je suzdržan. „Bilo bi veliko iznenađenje kada bi Kina uspjela predstaviti kompletan mirovni plan, dakle mapu puta do mira”, rekao je on za njemački javni servis.

Okršaj Pekinga i Washingtona

Tome u prilog govori i šutnja Washingtona. Šef State Departementa Antony Blinken nije komentirao inicijativu, već je poručio da Kina treba prestati s određenim praksama: „Time mislim da je potrebno prestati vojno pomagati Rusiji i sustavno sudjelovati u zaobilaženju sankcija.”

Dvojica diplomata, Blinken i Wang, sastali su se kako bi tematizirali nedavna obaranja kineskih balona iznad američkog kontinenta. I prije i nakon tog susreta oni nisu štedjeli s međusobnim optužbama.

Blinken je navodno rekao Wangu da se „više nikad ne smije desiti” da kineski špijunski baloni nadlijeću američki teritorij.

Wang je pak kritizirao američku „histeriju” u kojoj su baloni obarani vojnim avionima. „To ne pokazuje da su SAD snažne. Naprotiv, pokazuje njihovu slabost.”

Za sada samo lijepe reči

Njemački medij RND kinesku najavu mirovnog plana komentira kao „pjesmu koja zvuči previše lijepo da bi bila istinita”.

Jer, Wang se izjasnio za poštivanje teritorijalnog integriteta država. „Rusija brutalno krši to načelo u Ukrajini. A Kina je trenutno najveći i najbliži partner Rusije. Kad bi se autoritarni režim u Pekingu okrenuo protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, rat bi vjerojatno brzo bio gotov.”

„Moguće je da će kineski moćnici jednom doći do računice po kojoj je mir u Ukrajini za njih isplativiji. Ali za to još nema verodostojnih naznaka. Za sada je sve samo na riječima”, ocjenjuje se u komentaru.

 

https://www.dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)