Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesecu

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Europska unija radi na novome postupku nabave streljiva nužno potrebnog Ukrajini za obranu od ruske agresije, rekao je šef europske diplomacije Joseph Borrell.

“U ratnom smo načinu djelovanja, i to žurnom”, rekao je Borell na konferenciji o sigurnosti u Münchenu. “Trebamo reagirati brzo”, dodao je.

“Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesec dana”

Estonska premijerka Kaja Kallas također smatra da EU mora žurno proširiti proizvodne kapacitete jer bez streljiva Ukrajina ne može dobiti rat.

“Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesec dana”, rekla je Kallas i dodala da ruske obrambene tvrtke rade u tri smjene.

Ideju o ubrzanju proizvodnje streljiva u petak je prva iznijela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predloživši istu proceduru po kojoj je Unija u pandemiji hitno nabavljala velike količine cjepiva protiv koronavirusa.

To uključuje velike ugovore s obrambenim tvrtkama koje bi tako mogle investirati u nove proizvodne linije i povećati isporuke Ukrajini, ali i obnoviti europske zalihe streljiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je također bio na konferenciji, u petak je rekao da Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji, i zbog Ukrajine i zbog jačanja obrane EU.

Okupljeni u glavnom gradu Bavarske nekoliko dana uoči obljetnice početka ruske invazije 24. veljače, zapadni čelnici su tijekom vikenda obećali intenziviranje vojne pomoći Kijevu, suočenom s novom ofenzivom Moskve.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)