AMERIČKA POTPREDSJEDNICA HARRIS/Zabrinuta sam zbog jačanja suradnje Kine i Rusije

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da je zabrinuta zbog jačanja suradnje Kine i Rusije od početka rata u Ukrajini i da potpora Pekinga Moskvi potkopava međunarodni poredak utemeljen na pravu.

Na konferenciji o sigurnosti u Münchenu Harris je to rekla nedugo nakon što je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na istom skupu najavio da će Kina predstaviti mirovni plan za Ukrajinu utemeljen na poštovanju teritorijalnog integriteta i Povelje UN-a.

Ne spominjući izrijekom tu ideju, Harris je istaknula da će se nastaviti transatlantska potpora Ukrajini. “Ako ruski predsjednik Vladimir Putin misli da ćemo čekati dok rat ne prođe, gadno se vara”, rekla je Harris. “Vrijeme nije na njegovoj strani.”

Dodala je da će, ako Putin uspije, to ohrabriti druge autoritarne države da učine isto. Iran i Sjevernu Koreju je spomenula kao države koje također pomažu Moskvi.

Harris je rekla da je SAD službeno zaključio da je Rusija u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti. “Svim počiniteljima tih zločina i njihovim nadređenima poručujem: odgovarat ćete!” rekla je Harris.

Rat u Ukrajini i narušeni kinesko-američki odnosi u središtu su sastanka visokih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost u Münchenu nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori