Federacija BiH još nema predsjednika, Lendo nije došao na sastanak

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Bradara je kazala da joj je žao što se današnja pozitivna energija nije okončala izborom predsjednika, dodajući da je pred njima mnogo posla u budućnosti.

Refik Lendo (SDA) koji je danas u oba doma Federalnog parlamenta imenovan u rukovodstvo Federacije BiH nije došao na sastanak na kojem je trebao biti izabran predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, uz Lendu, Lidija Bradara (HDZ BiH) i Igor Stojanović (SDP BiH) imenovani su novo rukovodstvo FBiH.

Njih troje su se na današnjem sastanku trebali, prema pravilima, dogovoriti tko će biti predsjednik Federacije, ali Lendo se na tom sastanku nije pojavio.

Bradara i Stojanović potom su pred novinarima kazali da će novi sastanak zakazati za sutra u 10.30 sati i pokušati dogovoriti tko će biti predsjednik FBiH.

Bradara je kazala da joj je žao što se današnja pozitivna energija nije okončala izborom predsjednika, dodajući da je pred njima mnogo posla u budućnosti.

Stojanović je zahvalio zastupnicima i izaslanicimakoji su ga podržali ističući da nikad nije bila veća podrška rukovodstvu Federacije BiH.

– Žao mi je što proces nije do kraja okončan kako bi se moglo pristupiti imenovanju novog saziva Vlade Federacije BiH jer se čekanje građana moglo okončati danas – dodao je.

Prema pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obvezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činitelji u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti tko će obavljati funkciju predsjednika, a tko potpredsjednika FBiH. Ako to ne bude moguće, konačnu odluku će donijeti Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Fena/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo