Zoran Krešić: Schmidt i Merkel “neprijatelji”, Hrvatska i Srbija “agresori”

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Pangea doslovno služi kao isturena organizacija bošnjačke strane, a često je u funkciji promoviranja teza njemačkog zastupnika bošnjačkih korijena Adisa Ahmetovića koji je prošle godine uspio obmanuti Bundestag koji je donio visokokompromitirajuću i iznimno pristranu rezoluciju o BiH u kojoj su za sve grijehe optuženi srpski i hrvatski čelnici Milorad Dodik i Dragan Čović

Bošnjački dužnosnici i aktivisti nastavljaju s pokušajima kompromitiranja uloge međunarodnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Njemačkoj i SAD-u promovirajući i radikalne inicijative, dok njega i one koji su ga poslali te ga podupiru nazivaju neprijateljima, piše Večernji list BiH.

Njemačko-bosanskohercegovačka mreža za gospodarstvo, obrazovanje i akademiju “Pangea” uputila je visokom predstavniku, ali i zemljama članicama Vijeća za provedbu mira BiH, koje nadzire rad OHR-a, prijedlog ustavnih i izbornih reformi kojima bi se nastavile reforme.

Obmanuo Bundestag

Pangea doslovno služi kao isturena organizacija bošnjačke strane, a često je u funkciji promoviranja teza njemačkog zastupnika bošnjačkih korijena Adisa Ahmetovića koji je prošle godine uspio obmanuti Bundestag koji je donio visokokompromitirajuću i iznimno pristranu rezoluciju o BiH u kojoj su za sve grijehe optuženi srpski i hrvatski čelnici Milorad Dodik i Dragan Čović, a istodobno je spriječeno da se u tom dokumentu navedu i grijesi vodećeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića.

Prema predsjedniku mreže “Pangea” Ahmedu Spahiću, ključno je da visoki predstavnik počne sankcionirati dužnosnike koji krše Ustav, odnosno negiraju provedbe odluka Ustavnoga suda BiH. Pri tome su naveli kako je dobar primjer takvoga djelovanja bila zabrana djelovanja i smjena nekadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva Ante Jelavića iz 2001., odnosno sankcioniranje Nikole Poplašena iz 1999., koji je pokušao spriječiti dolazak na vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj. – Ovaj set načela, ako ih Schmidt nametne ili bude forsirao, pojačat će demokratsku razinu i dovesti BiH bliže Europi. Smatramo da je sazrelo vrijeme da visoki predstavnik preuzme sankcioniranje protuustavnog djelovanja – rekao je Spahić.

Pri tome, naravno, nije imao prigovora na ponašanje bošnjačkih političara. On je potvrdio kako bošnjačka zajednica u Njemačkoj sada sustavno vrši pritisak na izabrane njemačke dužnosnike kako bi se uputilo na zbivanja u Bosni i Hercegovini. I to ne samo na saveznoj razini nego i preko regionalnih dužnosnika.

Korak dalje otišao je predsjednik tzv. Bosanskog centra za zastupanje Ismail Ćidić koji je nazvao neprijateljima one koji su predložili Schmidta za visokog predstavnika.

– Njegovi stvarni šefovi nisu u Berlinu ili Bruxellesu, nego u Washingtonu. Ljudi koji su bili spremni poslati takvog čovjeka u BiH i očekivali da ga prihvatimo, da ga ne napadamo, naši su neprijatelji. To su naši otvoreni neprijatelji, uključujući Angelu Merkel. Ja to moram tako kazati. Slagao se netko s time ili ne – rekao je usplahireni Ćidić.

“Agresori” Srbija i Hrvatska

Pri tome je ponovio nekoliko teza koje je razvilo medijsko i paraobavještajno podzemlje – kako visoki međunarodni predstavnik radi u interesu “agresora” Srbije i Hrvatske, a to znači i u interesu Srba i Hrvata, a protiv interesa BiH, odnosno Bošnjaka. Naveli su kako je u Zagrebu primio odličje koje je dodjeljivano i ratnim zločincima te da je sudjelovao u rehabilitiranju nacističkih dužnosnika.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)