SPECIJALNI IZASLANIK SAD ESCOBAR/Krajnji cilj međusobno priznanje Srbije i Kosova; VUČIĆ: Samo sanjaj!

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Europske unije i smatraju da međusobno priznanje treba biti krajnji cilj tog procesa.

– Smatramo da se sve zemlje regije treba međusobno priznati, smanjiti barijere u trgovini, pomoći u rješavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i napredovati u procesu europskih integracija – rekao je Escobar za portal Pavlović Today.

Zajednica srpskih općina

Escobar je otkrio da francusko-njemački plan, odnosno sada europski prijedlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da “svi postojeći sporazumi” moraju biti implementirani.

– Kako god se napredujete u dijalogu pod okriljem EU, imat ćete Zajednicu srpskih općina. Zato uvijek kažem da će ona biti primijenjena u nekom trenutku. Prihvaća li sadašnja Vlada Kosova tu obvezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi – naglasio je Escobar.

To će biti osnova sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uvjeren da će kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-njemački plan, Escobar je rekao da se nada da će obje strane vidjeti prilike u tom sporazumu.

– Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje – rekao je Escobar.

On svoju uvjerenost da će plan biti prihvaćen temelji na “hitnosti” koju Europljani i Amerikanci priopćavaju stranama o potrebi da se to učini.

– Da budemo jasni, želimo da za obje strane to bude pobjeda. Želimo da obje strane budu sposobne izvući koristi od mirnodopskih rješenja i otvoriti vrata europskih integracija – rekao je Escobar.

Vučić Escobaru: Samo sanjaj!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prokomentirao je izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriela Escobara koji je kazao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem EU, i smatraju da međusobno priznanje treba biti krajnji cilj tog procesa, pri čemu je predsjednik Srbije jasno stavio do znanja što misli rečenicom “Samo sanjaj!”

Ovo je bio kratak i jasan odgovor koji su dobile Novosti od Vučića.

Američki izaslanik plasirao je svoj stav baš uoči večerašnjeg sastanka specijalnog izaslanika za dijalog Beograd i Prištine Miroslava Lajčaka i Vučića, koji će razgovarati u Beogradu. Slovački diplomata prethodno je posjetio Prištinu, gdje se sastao s premijerom Albinom Kurtijem kojem je poručio da svi dosadašnji sporazumi moraju biti provedeni. Nakon toga Kurti je na svom Twitteru napisao da “Kosovo prihvaća plan EU za normalizaciju odnosa”.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori