Ovjerena lista kandidata za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, uskoro sjednica Zastupničkog doma PFBiH

Vrijeme:1 min, 50 sec

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine danas je na 15. sjednici ovjerilo kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Na ovjerenoj listi su imena Lidije Bradare, Refika Lende i Igora Stojanovića, kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, priopćeno je iz SIP-a.

Kandidatsku listu na potvrđivanje i ovjeru Središnjem izbornom povjerenstvu dostavila je jučer predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, navedeno je također u priopćenju .

– U skladu s odredbama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izvršene su sljedeće provjere: je li kandidatska lista podnesena od ovlaštenog predlagača,jeu li imena predloženih kandidata ovjerena u skladu s odredbama članka 9.13 izbornog zakona BiH i 58c. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i je li kandidatska lista podnesena na obrascu utvrđenom od SIP-a BiH. S obzirom na to da je kandidatska lista sačinjena u skladu s člankom 9.13 do 9.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i člankom 58g. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, SIP Bosne i Hercegovine je ovjerila navedenu kandidatsku listu u skladu s članom 2.9 stavak (1) točka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine – citat je iz priopćenja SIP-a.

Pitanje izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH izuzetno je važno u procesu formiranja novih postizbornih vlasti jer članovi ovog tročlanog rukovodstva FBiH su nezaobilazni faktori u procesu formiranja entitetske vlade.

O samom izboru predsjednika i dva dopredsjednika, nakon procedura na relaciji SIP-Parlament FBiH, odlučuje prvo Zastupnički dom, a potom i Dom naroda.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Mirjana Marinković Lepić jučer je za Fenu izjavila da je održavanje sjednice Doma tim povodom moguće krajem ove ili početkom sljedećeg tjedna mada termin nije sasvim siguran budući da sve treba obaviti u skladu i u ovisnosti od potrebnih procedura.

Predsjednik i dvoje dopredsjednika FBiH pojedinačno su članovi iz sva tri konstitutivna naroda. Oni između sebe odlučuju na koncu tko će biti predsjednik.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori