72. OBLJETNICA TRAGEDIJE: U Čitluku otkriven spomenik za jedanaest stradalih učenika

Vrijeme:1 min, 47 sec

Otkrivanjem spomen-obilježja u Čitluku je u utorak obilježena 72. obljetnica stradanja jedanaest učenika čitlučke osnovne škole.

Obljetnica tragičnog stradanja obilježena je misom u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku te otkrivanjem i blagoslovom spomen-obilježja u blizini mjesta stradanja, na platou ispred glavnog ulaza u čitlučko groblje Podadvor, objavljeno je na službenoj stranici Općine Čitluk.

Idejno rješenje za spomen-obilježje izradio je arhitekt Ivo Krasić.

U eksploziji zaostale bombe smrtno su stradali učenici petog razreda: Nikola Karačić (Rafin), Drago Vidić (Antin), Ivan Pejdo (Jozin), Mirko Barić (Stankov), Stojan Ljoje (Matin), Zdravko Kordić (Barišin), Drago Zubac (Ivanov), Jago Zubac (Andrijin), Jure Zubac (Ivanov), Pero Prskalo (Marijanov) i Slavko Buntić (Mirkov).

U priopćenju se ističe kako su njihova imena uklesana na spomeniku te da svakog od učenika simbolizira i jedna kocka spomenika koji “odiše obilježjima nacionalnog i vjerskog opredjeljenja broćanskoga puka”.

Sa simbolikom spomen-obilježja i tijekom njegove izrade nazočne je upoznao Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području Općine Čitluk.

Markota je kazao kako čitlučko Povjerenstvo u suradnji s Udrugom Mir international i Odjelom za Drugi svjetski rat i poraće pri Hrvatskom narodnom saboru BiH predano radi na postavljanju križeva za sve žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća na Groblju mira.

Ističe kako je do sada na Groblju mira postavljeno približno 500 križeva za žrtve s područja Općine Čitluk, a predviđeno je da i stradali učenici imaju spomen križeve na Groblju mira.

– Na Groblju mira predviđeno jedanaest križeva za naših jedanaestero učenika koji su poginuli tragičnim događajem na današnji dan prije 72 godine. Već prošle godine Povjerenstvo je na obilježavanju ove tragične obljetnice obećalo da će izgraditi spomenik na ovome području, za što smo dobili podršku Općine Čitluk. Ne smijemo dopustiti da se ovakav događaj zaboravi. Ovo je jedna od najvećih tragedija u Hercegovini i šire – poručio je Markota uz zahvalu svima koji su sudjelovali u izradi spomen-obilježja.

Vijenac su kod spomen-obilježja položili Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva koje je iniciralo izgradnju, dok su cvijeće i svijeće položili mnogobrojni sudionici obilježavanja obljetnice.

Fena/HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori