MIKULIĆ ZA HMS/Dugotrajna održivost hrvatskog političkog subjektiviteta uvijek treba biti ispred primamljivih prijedloga

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

-Preslikavanje modela odlučivanja Predsjedništva BiH na formiranje Vlade FBiH bi značilo dodatno derogiranje političke pozicije hrvatskog naroda u BiH, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu politolog Martin Mikulić.

Suština tog prijedloga o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH, koji je objavio sarajevski portal Klix.ba, koju bi nametnuo Schmidt, je sljedeća: Predsjedništvo FBiH (predsjednik i dva dopredsjednika) bi imenovali premijera FBiH konsenzusom, a ako to nije moguće postići odluka se donosi većinom glasova (2), s tim da onaj koji je glasao protiv može uložiti veto koji treba potvrditi dvotrećinska većina u odgovarajućem nacionalnom klubu federalnog Doma naroda. U konkretnom slučaju ukoliko Federalni parlament za čelnike Federacije BiH potvrdi Lidiju Bradaru (HDZ BiH) Igora Stojanovića (SDP BiH) i Refika Lendu (SDA), a Lendo odbije dati suglasnost za imenovanje kandidata Osmorke i HDZ-a BiH za federalnog premijera Nermina Nikšića, primijenio bi se opisani model odlučivanja.

Iako se takvo rješenje, kako je pojasnio Mikulić, trenutno može činiti privlačno zbog sofisticiranog izbacivanja proiranske i destruktivne SDA iz vlasti, njegova implementacija bi imala dalekosežne posljedice za hrvatski politički subjektivitet u BiH.

-Već idući izborni ciklus bi Klub Bošnjaka i Klub Srba (koji je također izabran većinskom voljom bošnjačkih birača) preglasali Klub Hrvata, a imenovanje Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda bi moglo biti spriječeno jedino dvotrećinskom voljom Kluba Hrvata, rekao je Mikulić.

Sugovornik HMS-a istaknuo je da bi se prag za tzv. kontrolni paket de facto spustio sa sadašnjih 11 na 8 izaslanika.

-To nedvojbeno znači derogiranje pozicije hrvatskog naroda i otvaranje dodatnog manevarskog prostora probošnjačkim strankama za izigravanje većinske hrvatske izborne volje, rekao je Mikulić te pojasnio na konkretnom primjeru.

“Primjerice, Vlada FBiH bi se mogla formirati uz podršku 5 izaslanika Hrvata koje biraju Bošnjaci i samo još dodatna 3 od 18 izaslanika koji su doista izraz autentične hrvatske biračke volje”, kaže Mikulić.

Smatra da se stoga treba suprotstaviti svakome modelu koji bi povećavao šanse za nove alijanse i platforme.

“Bez obzira na delikatnost trenutne političke situacije. Dugotrajna održivost hrvatskog političkog subjektiviteta uvijek treba biti ispred primamljivih prijedloga, odnosno trojanskih konja koji bi donijeli trajnu štetu Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH”, rekao je Mikulić.

KREŠIĆ ZA HMS: U problemima Osmorke i SDA Hrvati ne trebaju arbitrirati

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)