KREŠIĆ ZA HMS: U problemima Osmorke i SDA Hrvati ne trebaju arbitrirati

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Sarajevski portal Klix.ba objavio je prijedlog o načinu rješenja izvjesne blokade u formiranju vlasti u FBiH. Suština je da bi se preslikao model s razine BiH na FBiH, za što bi bila potrebna dodatna intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Suština tog prijedloga, koju bi nametnuo Schmidt, je sljedeća: Predsjedništvo FBiH (predsjednik i dva dopredsjednika) bi imenovali premijera FBiH konsenzusom, a ako to nije moguće postići odluka se donosi većinom glasova (2), s tim da onaj koji je glasao protiv može uložiti veto koji treba potvrditi dvotrećinska većina u odgovarajućem nacionalnom klubu federalnog Doma naroda. U konkretnom slučaju ukoliko Federalni parlament za čelnike Federacije BiH potvrdi Lidiju Bradaru ( HDZ BiH) Igora Stojanovića (SDP BiH) i Refika Lendu (SDA), a Lendo odbije dati suglasnost za imenovanje kandidata Osmorke i HDZ-a BiH za federalnog premijera Nermina Nikšića, primjenio bi se opisani model odlučivanja.

Ovaj prijedlog koji potpisuje novinar Klixa Senja Mahinić za Hrvatski Medijski Servis komentirao je novinar i politički analitičar Zoran Krešić.

-Bilo kakve kombinacije koje smišljaju u uredu Sejde Bajramovića (Željka Komšića) s indignacijom odbacujem, kazao je Krešić.

Krešić je mišljenja da nitko, pa ni OHR, ne smije dalje mijenjati ustavni i politički okvir kako bi udovoljio željama pojedinačnih političkih stranaka, a poglavito ne, kako dodaje, ako su smišljene s ciljem slabljenja pozicije naroda od ove sadašnje.

Sugovornik HMS-a imao je i važnu poruku za političke predstavnike Hrvata.

-Sve probleme koje imaju u SDP-u BiH i strankama Osmorke ili SDA i njegova privjeska DF-a trebaju rješavati unutar bošnjačke reprezentacije. Čak i unatoč tome što je SDA zadnjih godina postala izvor radikalizma i destabilizacije, Hrvati ne trebaju arbitrirati u njihovim problemima, smatra Krešić.

M.Š./ B.G./HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)