KOMENTAR MIROSLAVA VASILJA: Komšićev politički otac Zlatko Lagumdžija odlazi u UN – koga će tamo predstavljati?

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Ima od toga više od dvadeset godina kada sam za HTV Mostar radio intervju u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače s tadašnjim vođom bošnjačke oporbe Zlatkom Lagumdžijom. Na prvu se vidjelo da ne uvažava argumente. Nadmeno je odgovarao na pitanja govoreći o lažnom građanskom principu. S izrazitom dozom narcisoidnosti.

Piše: Miroslav VasiljPogled.ba

Tako će nekadašnji predsjednik SDP danas omražen među svojim bivšim drugovima u toj bošnjačkoj stranci biti novi veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku. Prijedlog je to bošnjačkoga člana krnjeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović kao legitimni prvi bošnjački član krnjeg Predsjedništva ima pravo u bošnjačkoj kvoti predložiti kadrove za koje smatra da su najkompetentniji za određena veleposlanička mjesta. Ali Lagumdžija? Čovjek rata? Čovjek prošlosti? Član Alijinog ratnog pregovaračkog tima u Lisabonu? Politički otac Željka Komšića? Ne hvala. To je previše!

Nije to onaj most kojeg je Bećirović trebao graditi prema nebošnjacima u BiH. Nije to u skladu s njegovim istinskim pomirljivim izjavama koje je davao na početku svoga mandata. To je prst u oko prije svega Hrvatima jer je Lagumdžija osmislio politiku uzurpacije, otimačine i okupacije hrvatskih pozicija. On je tu politiku zla prvi proveo u djelo s notornom Alijansom za promjene 2001. godine. Godinama već kao sveučilišni profesor u dijelu sarajevskih medija sije mržnju, žuč i netrpeljivost prema svima koji ne misle kao on bilo da je riječ o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima.

U toj netrpeljivosti misli da u BiH ne trebaju postojati niti Srbi niti Hrvati kao konstitutivni narodi. Da BiH treba biti unitarna. Možda baš onakva kakvu je zamislio njegov šef ratnog pregovaračkog tima Alija Izetbegović u Islamskoj deklaraciji.

Lagumdžija će tako naslijediti smušenog Svena Alkalaja koji se u UN-u svezao s Rusijom i Islamskom Republikom Iran, a protiv slobodnog svijeta. No od Lagumdžije takve providne gafove nemojte očekivati. On nije toliko glup. Naprotiv. On je politički pismen. On se neće javno blamirati kao što su to činili Izetbegović, Komšić, Turkovićka i Alkalaj. On će to činiti mudrije. Perfidnije. A opet sve će raditi da podgrije iskru nacional-unitarističke politike.

Pa ipak Lagumdžijino imenovanje bit će najveći udar na Bošnjake. Jer im se iz naftalina na političku scenu izvlače potrošeni nacional-unitaristi. Ljudi koji siju mržnju. Netrpeljivost prema drugom i drugačijem. Koji ulijevaju lažnu nadu da na uštrb Hrvata Federaciju mogu pretvoriti u jednonacionalni bošnjački entitet.

Nažalost Bećirović ga je izvukao iz zaborava i postavio u središte vanjskopolitičkog života – New York. I zato zaboravite na obećanje o zajedničkoj usuglašenoj vanjskoj politici BiH. Iza Svena Alkalaja stajao je Željko Komšić. Iza Bisere Turković Bakir Izetbegović. A iza Lagumdžije Denis Bećirović? Nipošto, nego Zlatkov ego!

Pogled.ba/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)