BiH u svijetu ne mogu predstavljati oni koji po nalogu svog političkog šefa provode antizapadnu kampanju

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Prutuustavni i protuhrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći opstruirati ni jednu odluku ili potez nove vladajuće većine u BiH u kolektivnom šefu države, baš zato što nije izabran sukladno Ustavu, od naroda kojeg treba predstavljati u državnom vrhu zemlje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Komšić, naime, ne može blokirati ni jednu odluku koju u Predsjedništvu donesu druga dva člana, bošnjački Denis Bećirović i srpska čalnica Željka Cvijanović, koji će u državnom vrhu, provoditi politiku nove vladajuće koalicije, čiji su visoki dužnosnici.

A mogao bi da je izabran na Ustavan način- bilo koju odluku drugo dvoje članova Predsjedništva s kojom se ne slaže proglasiti štetnom za vitalni nacionalni interes, i kako Ustav nalaže, zatražiti podršku Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH. No kako ga na tu dužnost nisu izabrali Hrvati njegov eventualni veto ne bi bio prihvaćen, što više bio bi ignoriran. Svjestan te činjenice izvjesno je da ga neće ni koristiti, kao što, osim što je glasovao protiv, nije ni u slučaju imenovanja predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, piše HMS.

Politika nove vladajuće koalicije koju čine HDZ BiH- Osmorka i SNSD, čiji je temeljni princip na unutarnjem planu dijalog, suradnja i dogovoranje, suprotan dosadašnjoj politici sukobljavanja, koju je provodila SDA- DF koalicija mora imati svoj odraz i na vanjskopolitičkom planu. A to su jačanje odnosa sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom te prije svega Bruxellesom i Washingtonom. Tu novu vanjskopolitičku orjentaciju ne mogu provoditi kadrovi SDA, ali ni kadrovi Željka Komšića, na veleposlaničkim pozicijama, koji Hrvatsku i Srbiju tretiraju kao neprijateljske zemlje koje žele podijeliti BiH, a Europsku uniju i SAD kao one koji nameću antislamske zakone u BiH, kao što podmeće Komšić. Primjerice, veleposlanik BiH u UN-u ne može više biti Komšićev kadar Sven Alkalaj čijim istupima plješće Rusija.

Da bi BiH popravila svoj narušeni imidž u međunarodnoj zajednici, prije svega na Zapadu, morat će poslati nove veleposlanike ne samo iz bošnjačke, već i iz hrvatske kvote, a povući one koji su imenovani na prijedlog SDFA dvojca Komšić- Džaferović. Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović već uvelike priprema smjenu veleposlanika i imenovanje novih iz bošnjačke kvote, u srpskoj kvoti, vjerojatno neće biti promjena pošto je u Predsjedništvu BiH ponovo SNSD-ova dužnosnica. Ni protuhrvatski član Predsjedništva, vjerojatno neće predlagati nova imena iz hrvatske kvote, koju je oteo Hrvatima.

No, iako Hrvati nemaju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, to ne znači da Predsjedništvo BiH ne može imenovati kadrove koje predloži HDZ BiH, stranka koja je dobila dvotrećinsku potporu hrvatskih birača na izborima i koja je dijelom nove vladajuće koalicije. Ti prijedlozi na dnevni red Predsjedništva mogu doći na više načina, posredstvom dužnosnika vladajuće koalicije, srpske članice Predsjedništva BiH SNSD-ove Željke Cvijanović, ili bošnjačkog člana Denisa Bećirovića. Bošnjačkom i srpskom članu prijedloge hrvatske strane može proslijediti i primjerice, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Naime, iako je to ustaljena praksa, u Ustavu BiH nigdje ne piše da hrvatske kadrove na pozicije veleposlanika BiH i generalnih konzula nužno mora predložiti hrvatski član Predsjedništva BiH. Komšić to, uostalom, i nije.

Kandidate za veleposlanike i generalne konzule BiH u svijetu iz hrvatske kvote, Predsjedništvo BiH, može dakle imenovati i na prijedlog Željke Cvijanović i Denisa Bećirevića i dovoljno je, njihovim glasovima. Komšić se tome može usprotiviti, glasovati protiv, ali tu odluku ne može blokirati, jer njegov eventualni veto ne bi bio potvrđen u Hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, kako to predviđa Ustav BiH.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori