FB KOMENTAR DARKA MRŠIĆA/Intervju dobrodošlice: Prijateljica BiH Fajon i ćevap diplomacija

Vrijeme:4 min, 15 sec

 

Dok pišem ove retke u kojima pokušavam rezimirati a ponajprije probaviti sinoćnji intervju Tanje Fajon za emisiju presing na TV N1 Sarajevo, gospođa “prijateljica BiH” upravo je na putu prema BiH, tako će, simbolično, prvi put prijeći Savu kao Schengensku granicu, a koja je po njenom, sada već svi znamo da prilično nebitnom mišljenju unutar EU, trebala ostati između Slovenije i Hrvatske.

Piše: Darko Mršić

No, vratimo se intervjuu, ako taj video uradak uopće možemo tako nazvati. Ali ako ga već smatramo intervjuom, onda je to vjerojatno najgori TV intervju u povijesti ovih prostora. Treba biti fer i dio krivnje pripisati voditelju koji prvo sluzavim neprofesionalnim uvlačenjem, kako gospođi Fajon “dobro stoji studio” a u nastavku sugestivnim pitanjima baš i ne doprinosi kvaliteti i suštini, no kako bi intervju bio neprobavljiv k’o gumeni opanak ipak glavna zasluga ide dragoj prijateljici BiH, Tanji Fajon.

Za osnovu neprobavljivog intervjua od 50 minuta, kojeg sam zbog iritacija preslušao u tri etape, Tanja Fajon se pobrinula svojim mučenjem s izopačenim srpskim jezikom, kao i mimikom, popravljanjem frizure i vidno neprirodnim osmjehom kojeg “ne skida s lica”. U njenoj gotovo dva desetljeća dugoj barem deklarativnoj fokusiranosti na “region” i stupnju obrazovanja neshvatljiva mi je razina (ne)znanja jezika. Njena interpretacija srpskog (kroatizme ne koristi) je slična onima iz šegi o samopouzdanim slovenskim turistima u Istri, koji čašu vode i picu s gljivama naručuju s “kuzarac vode i picu s gljivicama”. Ako vratim sjećanja 15-ak godina unazad, za 10-ak dana jadranskih avantura s Dankinjama, uspio sam bolje naučiti danski nego Fajon srpski za 20-ak godina rada za “prijatelje iz regiona”.

Da nije u pitanju samo neznanje jezika nego i nepoznavanje suštine, ne treba čekati dugo. Gospođa Fajon na sugestivno pitanje voditelja o Republici Srpskoj i Dodikovim najavama o otcijepljenju u jednoj od uvodnih minuta spominje sukcesiju. Da nije lapsus linguae nego elementarno nepoznavanje terminologije, potvrđuje nekoliko minuta kasnije kada valjda misleći na secesiju (na ponovljeno forsirano pitanje od voditelja na temu Dodika, kako bi izvukao negativno stajalište), gospođa ministrica vanjskih poslova ponavlja riječ sukcesija, koja mi je po drugi put ponovljena poput zvuka mokrog gumenog džona po blještavom podu novih Stadlerovih vlakova dok vraćajući se s posla polako uranjam u san proparala uši. Zar je moguće da žena koja se nameće kao neko veliko ime diplomacije i međunarodnih odnosa ne razlikuje secesiju od sukcesije? Što je najintrigantnije, sukcesija imovine ex SFRJ i danas je aktualna tema, pogotovo u okviru njenog ministarstva. Znači trebala bi znati razliku te dvije tuđice koje u svim jezicima imaju jednako značenje.

Zaparalo je uši još štošta, no, za slovensku publiku ispostavit ću, da je potpredsjednica slovenske vlade svoju državu u tom intervjuu svrstala u zajedničku regiju s BiH. Parala su uši i novinarova spominjanja imaginarne Velike Hrvatske, te neprestano vraćanje na temu Dodika kako bi izvukao željeni odgovor – osudu. Fajon naravno odgovara svojim poznatim floskulama i odgovorima koji upijaju i opijaju gledatelja poput bezalkoholnog piva, no u svoj toj hrpi ničega pažljivi slušatelj će primijetiti kako u kontekstu dodjele kandidatskog statusa BiH vješto preskače ulogu Hrvatske, pa kao podršku iz susjedstva navodi Italiju, Madžarsku, Austriju i naravno sebe kao kolovođu, otimajući tako Pahorov angažman sa slovenske strane i potpuno negirajući diplomatsku ofenzivu iz RH. Ništa neočekivano za “voditeljicu” stranke koja se u posljednjim godinama profilirala kao izrazito kroatofobna, antisemitska pa i proiranska ako se samo sjetimo oproštajnog pisma podmlatka za zločinačkog generala Suleimanija.

Čvrsto obećanje ćevap diplomacije

Na kraju ipak treba priznati da je voditelju i “ljudima” obećala jednu konkretnu stvar. Naime Fajon je najavila kako će Slovenija Bosni i Hercegovini ponuditi svoje stručnjake pri sprovođenju reformi za približavanje ka članstvu u EU. I to jedino konkretno izgovoreno, dragi moji prijatelji iz BiH, to obećanje angažiranja slovenskih stručnjaka koji bi BiH navodno vukli prema EU, to je najgora vijest po vas i vašu/našu zemlju. Poznavajući prilike, kadrove ali i slovenski interes u BiH kroz prizmu vladajuće opcije (koji se svodi na eksploataciju energetskog potencijala BiH i izvlačenje radne snage za tercijarni sektor te raspali zdravstveni sustav), radi se o vještom pokušaju da poput nogometnog transfera Ronalda u egzotičku ligu za puno para, Slovenija primjenjujući “ćevap diplomaciju” u BiH na račun građana EU i BiH pošalje propale ili kadrove u zatonu da za velike novce krkaju po čaršijskim restoranima, trudeći se održati status quo, jer bez “BiH kojoj treba pomoć vanjskih stručnjaka”, oni ostaju bez posla. U masi tih ćevap diplomata, koji već desetljećima egzistiraju na “nestabilnoj BiH”‘ sad bi svoje reprezentativce u disciplini ćevap diplomacije u BiH poslala i Slovenija. Da ljudi neš’ zarade. Valjda kao transfer zamjenu za bh sirotinju koja (u tisućama godišnje) odlazi u Sloveniju da neš’ zaradi.

Da vas bog sačuva od prijateljice i ćevap diplomacije, živjeli!

(Osvrt je preuzet s Facebooka uz dopuštenje autora.)

*Darko Mršić je bh. Hrvat s adresom u Ljubljani. Već godinama politički je angažiran u Sloveniji s fokusom na međunarodnu politiku, posebice na odnos Europske unije prema BiH. Komentator je emisije “Faktor” koja se emitira u programu televizije “TV 3” s naglaskom na teme vezane za događanja u bivšoj Jugoslaviji.

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)