Osmero Hrvata stiglo na sud u Zambiji. Čeka se odluka, hoće li se izvući iz zatvora u Africi

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Osmero hrvatskih državljana je negiralo krivnju za optužbe da su trgovali djecom na ročištu koje je bilo u utorak u Ndoli.

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenata te uporabu krivotvorenih dokumenata. Hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za 10. siječnja. Osmero hrvatskih državljana je tada negiralo krivnju.  Branitelj Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti da ostatak postupka provedu na slobodi uz plaćanje jamstva, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci i sukladno tome to predstavlja rizk pred mogućim bijegom. Očekuje se kako će danas sudac David Makalicha u Ndoli odlučiti o tome hoće li hrvatski državljani biti pušteni na slobodu uz jamčevinu.

Tijek događaja:

9:20 – Osmero Hrvata koji su uhićeni u Zambiji stigli su na sud u pratnji odvjetnika. No, suđenje još nije počelo. Početak se očekivao oko 9 sati, no točna satnica je podložna promjenama i kašnjenju


Kako je sve krenulo

U Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom, naši su državljani i uhićeni 7. prosinca, u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe. S njima su bila i djeca koja su im potom oduzeta. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, dodali su u Ministarstvu, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, te je bio na ročištu u utorak.

 | Autor : MwebantuFoto: Mwebantu

– Ponavljamo, Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se, bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče, ne predmnijeva njihova krivnja – ističu u Ministarstvu.

Otkrivaju i kako je službenik našeg veleposlanstva pokušao posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi u Zambiji, no posjet mu je bio onemogućen.

– Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena – navode oni dodajući kako MVEP nastavlja diplomatskim putem, u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije, pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu.

Vecernji.hr, Sandra Veljković/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)