1000 misli u korist života

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

51

  • „Znanost tvrdi da u kontinuitetu životnog ciklusa postoji samo jedan početak: začeće. (…) Sasvim je sigurno da trudnoća počinje začećem i od tog trenutka može se govoriti o pobačaju ljudskog bića“. (Dr. Paul Chauchard)

52

  • „Pobačaj unutar obitelji nasilno prekida život jednog od njenih članova. Biće koje se ne rodi, kao posljedica pobačaja, već je bilo ljudsko biće koje tako gubi bezbrojne mogućnosti koje mu je sadašnji i budući život mogao ponuditi. (…) Roditelji ni na koji način nisu vlasnici života začetog djeteta i stoga je bilo kakav napad na njegov život teška nepravda.“ (Dr. Carranza Casares)

53

  • „Nevini ljudski život, u kakvim se god uvjetima nalazio, od prvog je trenutka svog postojanja odijeljen od svakog namjernog i izravnog napada. To je temeljno pravo ljudske osobe, općepriznato u kršćanskoj koncepciji života; važeće koliko za život koji se krije u majčinoj utrobi, toliko i za život koji je već ugledao svjetlost izvan nje; to pravo vrijedi na isti način i protiv izravnog pobačaja i protiv izravne smrti djeteta, prije, tijekom i nakon porođaja.“ (Pio XII.)

54

  • „Čovjekov život svi trebaju smatrati nečim svetim jer već od samog svog početka zahtijeva Božje stvoriteljsko djelovanje. Stoga onaj koji se udaljuje od onoga što je On uspostavio ne samo da vrijeđa božansko veličanstvo i degradira samog sebe i cijelo čovječanstvo, već uz to oslabljuje energiju vlastite države.“ (Ivan XXIII, Mater et Magistra, Majka i Učiteljica)

55

  • „Svaki ljudski život mora biti bezuvjetno poštovan. (…) Utjecaj kršćanstva malo pomalo je iskorijenio te vrste barbarstva (pobačaj, eutanaziju, čedomorstvo), ali materijalistički ustupci profane eugenike teže vratiti građanstvu pravo na najnastranije prakse. (…) Ne bojte se ići protiv struje, ako je potrebno, protiv onoga što se misli i što se govori, u svijetu čije je ponašanje postalo pogansko. (…) Zajednica koja pod različitim izlikama usmjerava ljude prema legalizaciji pobačaja ide protiv napora poduzimanih tijekom stoljeća uljuđivanja.“ (Pavao VI. pred Međunarodnom federacijom katoličkih liječnika, Washington, 1970.)

56

  • „Neka prevladaju planovi i programi za zaštitu ljudskog života od smrti, a ne iluzije onih koji u pravu na izazivanje smrti tek začetog života vide ljudski napredak.“ (Ivan Pavao II.)

61

  • „Svaka zemlja koja je prihvatila pobačaj, to je učinila zato što njezini stanovnici nisu naučili ljubiti, već pribjegavaju nasilju kako bi dobili što žele. Zato je pobačaj najveći razaratelj ljubavi i mira.“ (Majka Tereza iz Kalkute)

62

  • Dijete je dar Božji obitelji. Svako je dijete stvoreno na sliku i priliku Božju kako bi učinilo velika djela; drugim riječima, kako bi ljubilo i bilo ljubljeno. (Majka Tereza iz Kalkute)

63

  • „Kontracepcija čini da muž i žena svu svoju pozornost usmjeravaju na same sebe i ne posvećuju se daru života što ga imaju u sebi. Kad se muž i žena istinski ljube, svatko od njih usmjerava cijelu svoju pozornost na onog drugoga, služeći se naravnom metodom planiranja obitelji, a nikad kontracepcijskim metodama. Kad se jednom živa ljubav uništi kontracepcijskim metodama, pobačaj je nešto što lako ulazi u mentalitet para.“ (Majka Tereza iz Kalkute)

64

  • „Milijuni žena na cijelom svijetu koje se svakodnevno bore za život, poštuju ga, ljube ga, brane ga, brinu se o njemu…
  • Žene koje žive svoje majčinstvo kao istinsko sebedarje. Koje žive užitak što se rodio čovjek na svijetu. I pate, koliko fizički, toliko i moralno, iz tog razloga…
  • Njihova briga za djecu, posebice kad su bolesna ili kada idu krivim putem, izraz je ljubavi koja prebiva u njihovu srcu.“ (Tommasella Monferrari)

65

  • „Dostojanstvo ljudskog bića ne ovisi o tome je li ono više ili manje inteligentno, je li fizički invalidno ili zdravo i fiziološki sposobno; dostojanstvo leži u činjenici da je to ljudsko biće. Dodijeliti pravo na življenje samo onima bez nedostataka, to je rasizam, koji uvijek teži smatrati beskorisnima sve veći broj nedostataka, organskih ili kakvih drugih, koji su u početku bili zanemarivi i bez većeg značenja.“ (Mauricio Rubiano: Pobačaj ili ubojstvo?, Kolumbija, San Pablo, kolekcija Branimo život)

(Nastavit će se)

 

Napomena: U okviru nove rubirike “Pro life” donosimo misli odnosno kratke citate, izjave, dijelove dokumenata, homilija i poruka uvrštene u knjigu objavljenu prije više godina u Argentini čiji naslov u prijevodu na hrvatski glasi: 1000 misli u korist životaNakladnik je Gram Editora, a kao priređivači navedeni su: Udruga CULTIVIDA, Hospicij MADRE TERESA, Stanovnici Río Negra „Za život“.  Pribavljeno je dopuštenje od nakladnika za objavu knjige za hrvatsko područje, a njezinih dijelova na portalu Hrvatsko nebo.

 

Hrvatsko nebo

One thought on “1000 misli u korist života

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)