BIVŠI AMERIČKI GENERAL MCMASTER/Kina se sprema za rat

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Kina priprema svoju vojsku za rat s Tajvanom, upozorio je umirovljeni general-pukovnik američke vojske i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster.

Odnosi između Kine i Tajvana dugo su bili zategnuti zbog težnji otoka za neovisnošću, ali su postali još napetiji zbog sve agresivnijeg kineskog vodstva. Iako se Tajvan smatra neovisnim o Kini i priznat je kao poluautonomna država, Kina ga je proglasila svojim i smatra kontrolu nad njim ključnom za svoju politiku ponovnog ujedinjenja.

“Xi jasno daje do znanja da želi Tajvan”

Usred rastućih napetosti McMaster je za CBS rekao kako vjeruje da se Kina sprema za vojnu akciju kako bi preuzela kontrolu nad Tajvanom. Dodao je da je kineski predsjednik Xi Jinping, koji je osvojio povijesni treći mandat prošle godine, jasno dao do znanja da planira ponovno zauzeti Tajvan.

“Xi Jinping je u svojim izjavama sasvim jasno dao do znanja da će, iz svoje perspektive, Kinu ponovno učiniti cijelom tako što će uključiti Tajvan”, rekao je McMaster. “A pripreme su u tijeku.”

McMaster je rekao da je najbolji način za sprječavanje rata oko Tajvana “odvraćanje”, dodajući da bi Sjedinjene Države, koje već troše više od 1.6 trilijuna dolara na obranu, trebale ulagati još više u nacionalnu sigurnost jer bi bilo “puno skuplje” ratovati s Kinom, koja se može pohvaliti jednom od najjačih vojski na svijetu i nastavlja povećavati svoj utjecaj u pacifičkoj regiji.

“Kina je postala sve agresivnija, ne samo iz ekonomske i financijske perspektive i perspektive diplomacije već i fizički, sa svojom vojskom”, rekao je McMaster. “A ono što je stvarno uznemirujuće je što Xi Jinping priprema kineski narod za rat.”

“SAD mora paziti da ne upadne u zamke kao s Rusijom”

Ukazao je na neke Xijeve govore, koji su posljednjih mjeseci poprimili tvrdolinijaški ton, kao dokaz da bi SAD trebao ozbiljnije shvatiti prijetnju ratom i “proširiti svoju moć”. To bi također prisililo saveznike da ulažu više u svoju nacionalnu obranu, što bi dodatno služilo kao sredstvo odvraćanja, dodao je.

Rekao je da SAD i njegovi saveznici moraju paziti da ne “upadnu u iste zamke” kao što su učinili s Rusijom, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle veljače. McMasterovo upozorenje slijedi druge naznake da Kina možda razmatra rat protiv Tajvana. U studenom je The Guardian izvijestio da je Xi rekao svojoj vojsci da “usmjeri svu svoju energiju na borbu” kako bi se pripremila za potencijalni rat.

“Usmjerite svu [svoju] energiju na borbu, naporno radite na borbi i poboljšajte [svoju] sposobnost za pobjedu”, navodno je rekao.

Odnosi Kine i Tajvana planuli su prošlog kolovoza nakon što je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi bila u povijesnom posjetu Tajvanu. U to je vrijeme Peking nekoliko puta prosvjedovao protiv tog posjeta i pokrenuo vojne vježbe oko otoka, što je dovelo do zabrinutosti da bi sukob mogao eskalirati.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)