Putin odredio obustavu isporuke nafte i naftnih derivata zemljama koje ograničuju cijene

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je danas na zapadno ograničenje cijena nafte tako što je potpisao dekret kojim se od 1. veljače na pet mjeseci zabranjuje isporuka nafte i naftnih derivata zemljama koje sudjeluju u tom ograničenju, izvijestile su agencije. To se odnosi na države članice Skupine G7 i Europske unije te Australiju, koje su od 5. prosinca, zbog ruske agresije na Ukrajinu, ograničile cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu.

Najrazvijenije zemlje okupljene u Skupinu G7 te EU i Australija odlučili su početkom procinca kažnjavati prijevoznike i osiguravatelje budu li pružali uslugu za rusku naftu koja se bude prodavala po cijeni višoj od 60 dolara po barelu. EU je povrh toga uveo puni embargo na rusku naftu koja se doprema morem; time je postala zabranjenom isporuka ruske nafte tankerima, ali je ostala dopuštenom doprema ruske nafte u Europu naftovodima, uglavnom mrežom naftovoda “Družba”.

Kako se navodi u današnjem Putinovu dokumentu, mjere se uvode „u svezi s neprijateljskim i međunarodnom pravu protivnim koracima Sjedinjenih Američkih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile“, a  u cilju zaštite nacionalnih interesa Ruske Federacije. Za praćenje provedbe dekreta o protumjerama na uvođenje gornje granice cijena ruske nafte zaduženo je Ministarstvo energetike.

Ruska protumjera stupa na snagu 1. veljače 2023. i primjenjivat će se za isporuku sirove nafte do 1. srpnja 2023.  Nadnevak uvođenja zabrane isporuke naftnih derivata odredit će ruska vlada nakon 1. veljače. Očekuju se analitičke procjene provedivosti tih mjera i šteta koje bi za zemljem na koje se odnose mogle tom odlukom nastati.

Dekret ipak sadrži klauzulu koja omogućuje Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima – za zemlje koje pokazuju manje odbojan odnos prema Rusiji i njezinim energentima.

Povezani sadržaj:

Nafta najskuplja u posljednja tri tjedna. Strah od odgovora Moskve na uvedenu graničnu cijenu ruske nafte

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)