Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara, Komšić bio protiv

Vrijeme:59 sec

 

Predsjedništvo BiH danas je imenovalo Borjanu Krišto (HDZ) za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH u razdoblju 2022. – 2026. godine.

Predsjedavajuća Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) glasali su za imenovanje Krišto dok je protuhrvatski i protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) bio protiv. No, Komšić neće pokrenuti veto na imenovanje Borjane Krišto jer ga treba potvrditi dvotrećinska većina Hrvatskog kluba Federalnog doma naroda, koja to ne bi učinila jer Komšić nije hrvatski član Predsjedništva BiH budući su ga birali Bošnjaci.

Odluku o imenovanju Borjane Krišto, u roku ne dužem od 30 dana treba potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Na toj sjednici Krišto će podnijeti ekspoze, a potom će na temelju prijedloga stranaka koje čine novu koaliciju izabrati ministra i zamjenike, koji potom moraju proći sigurnosne provjere. Nakon toga novo Vijeće ministara treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta BiH. Očekuje se da će se cijeli proces konstituiranja nove izvršne vlasti u BiH okonačati u prvoj polovici naredne godine, piše Hrvatski Medijski Servis

“Novo Vijeće ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine”, poručila je Krišto uoči današnje sjednice Predsjedništva BiH.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)