“Dušanovo carstvo”, srbijanski zločini nad Crnogorcima u prvoj polovini 20. stoljeća i odgovornost europskih sila

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

“Upravo živimo doba grčkih tragičara ‘krivi bez krivnje’, pa ću na tom fonu pokušati kroz kratku sintezu društveno-političke agresije koju je nad Crnom Gorom vršio i još uvijek izvodi njezin najustrajniji i najopasniji neprijatelj država Srbija, skiciram hegemonističko-asimilatorsku ideju obnavljanja ‘Dušanovog carstva’, rekla je na predstavljanju historiografske knjige Jovana Čubranovića “Najveći zločin u istoriji” mr. Ana Pejović. Predstavljanje te knjige održano je 17. prosinca na Cetinju.

U Zaključku svog prikaza i osvrta, u kojemu je istaknuta i odgovornost i perfidija velikih europskih sila u razdoblju prve polovine prošlog stoljeća i prokazana matrica njihova postupanja prema brojčano manjim narodima i njihovim državama, mr. Pejović iznijela je apel:

“Molim Crnogorce i Crnogorke svih vjera i konfesija kojima je Crna Gora jedina domovina da se inicira i provede u djelo izrada Memorijalne ploče poginulim, umrlim i nestalim crnogorskim vojnicima u ratovima 1912.i 1913. godine o kojima kao jedino svjedočanstvo imamo tiskanu inačicu od nekoliko stotina primjeraka Protokola poginulih, koji je zahvaljujući grupi crnogorskih entuzijasta i patriota ugledao svjetlost dana godine 2004. Naša je moralna obveza da podizanjem spomen-ploče neumrlim crnogorskim junacima čije su kosti ostale razasute po Tarabošu, Bardanjoltu, Brdici, Skadru, Velikom Govedarniku itd. sačuvamo uspomenu na ove ‘div-junake’ kojima je sloboda Crne Gore bila svetija od samog života, i pokažemo međunarodnoj javnosti da duh crnogorskog slobodarstva nema cijenu bez obzira na podnesenu žrtvu.

Molim crnogorsku intelektualnu elitu, posebno gospodu istoričare i pravnike, da u domenu svojih mogućnosti daju obvezan doprinos u izradi Elaborata o ‘bijelom teroru’ i srbijanskoj agresiji izvršenoj nad Crnogorcima, uključujući osim egzodusa unutar crnogorske granice, i sva samoubojstva, trovanja i ubojstva crnogorskih časnika i vojnika po inozemstvu,  kako bi se u Europskom parlamentu taj zločin proglasio genocidom, kao što je nedavno EP zločinački Staljinov holodomor proglasio genocidom nad ukrajinskim narodom.”

Cjelovit prikaz izlaganja, s mnoštvom vrijednih dokumentarnih podataka koje iznosi spomenuta knjiga, praktički nepoznatih i široj i stručnoj javnosti, dostupan je na ovoj poveznici:

ANA PEJOVIĆ: ZLOČIN NIKADA NE SMIJE IMATI NI AMNEZIJU, NITI AMNESTIJU

 

Naslovnica: Ana Pejović na slici je prva slijeva.

 

SkalaRadio/Hrvatsko nebo

Odgovori