Vladimir Trkmić: Europski parlament osudio Holodomor ( „ ubojstvo glađu“ ) kao genocid

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Prema objavi Kathpressa u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, Europski parlament priznao genocidom glad poznatu kao “Holodomor”, koju je sovjetski režim namjerno izazvao u Ukrajini 1932.-1933. Zastupnici Europskog parlamenta najoštrije su osudili Holodomor i pozvali sve zemlje i organizacije koje to još nisu učinile da slijede njihov primjer i priznaju ovaj zločin kao genocid. Prije 90 godina, do osam milijuna ljudi u Ukrajini postalo je žrtvama gladi koju su uzrokovali Sovjeti.

„Holodomor“ („ubojstvo glađu“) koji je neizbrisivo urezan u svijest ukrajinskog naroda. Papa Franjo opisao je zločin kao genocid. Njemački Bundestag već je klasificirao “Holodomor” kao genocid. “Holodomor” 1932./33. Sovjeti su tada ciljano iskoristili kako bi oslabili bogate velike ukrajinske seljake (“kulake”) i prisilili ih da se pridruže kolhozima i sovhozima. Godine 1933. bečki nadbiskup, kardinal Theodor Innitzer (1875.-1955.), bio je jedna od rijetkih osoba na Zapadu koja je stala u obranu žrtava gladi. Među ostalim, europarlamentarci su u četvrtak pozvali EU i treće zemlje da podignu svijest o događajima u vezi s Holodomorom i drugim zločinima koje je počinio sovjetski totalitarni režim.

Također su osudili aktualne ruske zločine, koji se ponovno čine protiv ukrajinskog naroda, poput ciljanog uništavanja ukrajinske civilne energetske infrastrukture zimi. Rezolucija optužuje sadašnju rusku vladu za kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, likvidaciju Ukrajine kao nacionalne države i uništavanje identiteta i kulture njezinog naroda. Također se osuđuje činjenica da je rat koji je u tijeku doveo do globalne prehrambene krize, s Rusijom koja uništava i pljačka ukrajinska skladišta žitarica i nastavlja otežavati osiguranje izvoza ukrajinskog žita u najugroženije zemlje svijeta. Rezolucija je usvojena s 507 glasova za, 12 protiv i 17 suzdržanih.

STRASBOURG, 15. 12. 2022. (KAP)

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)