POTPREDSJEDNICA SDA ČOLO: Schmidt je tražio da se povučemo, SDA neće u oporbu, ne znam šta je Edinu Ramiću

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 

Potpredsjednica SDA Alma Čolo izjavila je u emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u da je visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno tražio od SDA da se “povuku”.

“Christian Schmidt nas je zovnuo prvenstveno da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo da ove nove-stare snage formiraju vlast na federalnoj i državnoj razini”, izjavila je Čolo.

Prema njezinim riječima Schmidt je poručio da SDA ne smije blokirati jer je najvažnije da BiH sada uđe u EU.

“Mi smo sve godine radili sve da BiH može ući u EU, ispunjavali smo ključne prioritete, ali su zakoni padali u Domu naroda zato što HDZ i SNSD nisu željeli da ti zakoni budu usvojeni”, dodala je.

Čolo je otkrila da su predstavnici SDA na sastanku rekli Schmidtu da će koristiti sva sredstva u skladu sa ustavom i zakonom i sve na što imaju pravo. “Ništa nećemo blokirati, dobili smo najviše glasova”, izjavila je.

– Mi nećemo u opoziciju. To je volja malih političkih stranaka koje nisu pobijedili na izborima i dijela međunarodne zajednice, izgleda da danas potpisuju sporazum za Vijeće ministara BiH.

Vidjet ćemo što će biti, kazala je Čolo.

– HDZ i SNSD ne žele SDA u vlasti, male stranke kojima smo mi omogućili egzistenciju na političkoj sceni formirat će vlast na državnoj razini, kazala je ona te dodala kako je SDP dobio upola manje glasova od SDA.

„Mi smo mislili da možemo s SDP-om činiti vlast.

“Bakir Izetbegović je javno pozvao te stranke, ja mislim da vlast s malim strankama neće biti efikasna, nisu dobili veliku podršku građana nemaju iskustva”, kazala je ona.

Jedino Zvizdiću odajem priznanje jer je stekao znanje u SDA, Konaković nema nikakvo iskustvo na državnoj razini, Kukićeva partija je minorna – on je presuđen. Nermin Nikšić je i na prošlim izborima dobio samo 4 tisuće glasova, na ovim čak nije ušao ni preko kompenzacije u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

SDP je rekao da ne žele s nama, smatram da ih ne treba zvati. Kad su bili na vlasti donijeli su pogrešne poteze u Republici Srpskoj. Radili su pogrešne stvari za državu pa se ne nadam dobrom u ovom mandatu, kazala je ona.

Čolo je komentirala i odluku federalnog ministra Edina Ramića da ne dozvoli podjelu paketića djeda Mraza, u prostorijama Ministarstva, dok se svi ne izjasne vrijeđali ih to. Kazala je da sva djeca čiji roditelji to žele trebaju dobiti paketiće, te kako ne zna što je s Edinom Ramićem.

Podsjetimo, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić nije odobrio zahtjev Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika da u prostorijama ovog ministarstva upriliče novogodišnju svečanost na kojoj bi djeci uposlenika bili uručeni novogodišnji pokloni. Ramić u dopisu navodi da “najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje”. Zbog toga je od Sindikata zatražio da dopune svoj zahtjev anketom u kojoj bi uposlenici odgovorili da li dodjela novogodišnjih paketića i prisustvo Djeda Mraza vrijeđa njihove osjećaje ili osjećaje njihove djece.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)