Na Kosovo stigao Escobar, napeto i dalje, američka veleposlanstva dala odlučnu izjavu, Beograd i Priština primirili se

Vrijeme:6 min, 24 sec

 

Predstavnik američkog ministarstva vanjskih poslova Escobar stigao je na Kosovo i započeo višednevnu turneju po zemljama tzv. Zapadnog Balkana, nakon koje će posjetiti i Hrvatsku. Američka veleposlanstva u Beogradu i Prištini dala zajedničku odlučnu izjavu, nakon čega su se primirili i Vučić i Kurti te obojica pozivaju na mir i suzdržanost. Svi iščekuju rezultate razgovora koje će u ponedjeljak i utorak imati Escobar. Stanje na terenu nije se smirilo, Srbi u Leposaviću masovno bdiju čuvajući barikade. Nastava u osnovnim i srednjim školama na sjeveru Kosova od ponedjeljka je otkazana. 

 

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a i posebni izaslanika za takozvani Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, stigao je danas na Kosovo. On je svoj dvodnevni posjeti započeo posjetom samostanu (manastiru) Visoki Dečani, kojim upravlja Srpska pravoslavna crkva (SPC). U njegovoj pratnji bila je otpravnica poslova u američkom veleposlanstvu na Kosovu, Allison Grunder, izvijestio je u nedjelju navečer kosovski portal na srpskom jeziku “Kosovo onlajn”. “Zahvalni smo na čvrstoj posvećenosti SAD-a zaštiti svih zajednica i vjerske baštine na Kosovu”, izjavio je predstavnik samostana. Predstavnik kosovske vlade opovrgnuo je u nedjelju navečer tvrdnju “Srpske liste” da vlada namjerava poslati specijalce kako bi uklonili srpske barikade na prometnicama prema graničnim prijelazima na sjeveru zemlje.

Escobar sutra započinje službeni posjet Kosovu, gdje će razgovarati s visokim državnim i političkim predstavnicima o krizi koja je dovele do velikih napetosti na sjeveru Kosova između kosovskih vlasti i tamošnjih Srba i u odnosima između Kosova i Srbije. Posjetom manastiru SPC-a Escobar je, u pratnji diplomatksog savjetnika u State Departmentu Dereka Cholleta, započeo višednevnu turneju po takozvanoj “regiji”, u sklopu koje će u utorak otputovati iz Prištine u Beograd, a zatim posjetiti i Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Nakon toga otputovat će u Bruxelles, gdje se očekuje da će se sastati s dužnosnicima Europske unije, a vjerojatno i posjetiti sjedište NATO-a.

Iz kosovske vlade opovrgnuli tvrdnju “Srpske liste” da namjeravaju poslati policajce koji bi silom uklonili srpske barikade

Predstavnik kosovske vlade za odnose s javnošću Përparim Kryeziu opovrgnuo je u nedjelju navečer tvrdnju “Srpske liste” da vlada namjerava poslati specijalce kako bi oni silom uklonili srpske barikade na prometnicama prema graničnim prijelazima na sjeveru zemlje. On je to izjavio za portal na albanskom jeziku kallxo, kojim upravlja BiRN, Balkan Investigative Reporting Network – Balkanska mreža istraživačkog izvješćivanja, koja ima podružnice u svim državama tzv. Zapadnog Balkana. On je u izjavi za TV Dukagjini potvrdio da je automobil iz pratnje premijera Kurtija danas imao prometnu nezgodu, dok je bio u pratnji Kurtija na putu u Gnjilane na jugoistoku Kosova, dodavši da nitko nije ozlijeđen.

Stanje napeto, Srpska lista formira krizni stožer, Srbi brane barikadu u Leposaviću, američka i britanska veleposlanstva dala gotovo istovjetne izjave

Stanje na sjeveru Kosova nije se večeras normaliziralo. Veliko mnoštvo Srba sjatilo se je u blizinu Leposavića, gdje su postavljene barikade, kako bi se suprotstavili eventualnim pokušajima njihova uklanjanja.

“Tenzije nisu pale. Ovdje smo u Zvečanu, u mestu Rudare. Narod se sve više okuplja. Nakon današnjih izjava Albina Kurtija samo je više podgrijana vatra… Formirat ću Krizni stožer, koji će i građane i medije izvješćivati o stanju na terenu. Pozivam građane, a imajući u vidu visok stupanj napetosti koje su posljedica prijetnji Prištine, da budemo mirni i uzdžrani, ali i budni”, izjavio je u nedjelju navečer čelnik “Srpske liste” Goran Rakić za TV Pink.

Veleposlanstva SAD-a u Srbiji i na Kosovu izrazila su večeras u zajedničkom priopćenju “duboku zabrinutost” zbog situacije na sjeveru Kosova te zatražili hitno uklanjanje srpskih barikada i pozvale obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla eskalacija. Iskazano je razumijevanje za to što su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost “u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva”. Oni koji su podigli “nezakonite barikade trebaju ih odmah demontirati”, poručeno je. Nedugo zatim toj izjavi pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini, izrazivši gotovo istovjetne ocjene i poruke. Britanci su dali punu potporu snagama NATO-a na Kosovu koje u okviru KFOR-a imaju zadaću pružati sigurnost i osigurati slobodu kretanja, te pohvalile doprinos EULEX-a, misije EU-a za vladavinu prava. “Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje… Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije”, poručili su Britanci. Ujedno su i vlasti Kosova i vlasti Srbije i kosovske Srbe pšozvali na maksimalnu suzdržanosti. Uputili su da nastavak dijaloga Beograd – Priština kojim upravlja EU.

Vučić neodređen i miroljubiv, Brnabić polemizira s njemačkom ministricom Berbock, 

Srbijanski predsjednik Vučić rekao je za prioćenja veleposlanstava SAD-a da je “odlično razumio poruku”, ali da je “razočaran”. On je prethodno, poslije sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio da “postavljanje barikada nije zapovjedio nitko iz Beograda”. Istaknuo je da postrojbe kosovske policije, osim direktorata Sjever, namaju po međunarodnim sporazumima pravo biti u općinama na sjeveru  bez suglasnosti tamošnjih Srba. A u intervjuu  za britansku agenciju Reuters u nedjelju navečer istaknuo je da “kosovska policija nema što raditi na sjeveru…”, optuživši kosovske vlasti u Prištini da krše sve sporazume. Ponovno je pozvao na mir i ustvrdio da pripadnike KFOR-a i EULEX-a nitko ni u kojem slučaju ne smije napadati. Zatražio je da se oslobodi bivši policajac, kosovski Srbin, kojeg je policija uhitila pod sumnjom da je napao prostoriju izborne komisije. Odbio je Reutersu reći koje je daljnje korake utvrdilo srbijansko vijeće za nacionalnu sigurnost.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić oštro je reagirala na izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalena Baerbock (iz stranke Zelenih), koja je poziv Srbije Kforu da omogući povratak do tisuću srbijanskih vojnika i policajaca na Kosovo radi zaštite tamošnjih Srba označila kao neprihvatljiv. Ona je na Tviteru podsjetila da je u priopćenju ministara vanjskih poslova zemalja G7, skupine u kojoj je i Njemačka,  od 14. svibnja traženo strogo provođenje odnosnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a “u rješavanju svakog problema ili krize u svijetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija…)”. Brnabić se čudi kako sada njemačko ministarstvo vanjskih poslova ima stajalište da Rezoluciju 1244, koja navodno Srbiji daje takvo pravo, tvrdi da je provođenje rezolucije neprihvatljivo. “Zapanjujuća razina absurda”, napisala je  Brnabić, dodajući da Srbi na Kosovu žele mir i stabilnost te da “ne bi bilo napetosti koje bi trebalo smanjiti da je Kurti poštovao sporazume, a ne ugoljno ih kršio”.

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević pozvao je nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost Srbe s “Kosova i Metohije” da budu staloženi i mirni, da ne nasjedaju na provokacije i da poštuju EULEX i KFOR. “Mi samo želimo da naš narod ostane na svojim ognjištima, i zato tražimo da se provede Bruxelleski sporazum i da se formira Zajednica srpskih općina. Učinit ćemo sve da očuvamo našu otadžbinu i mir za sve naše građane. Nema predaje, svi smo uz vas”, poručio je kosovskim Srbima ministar Vučević.

Čekaju se rezultati Escobarove turneje po zemljama tzv. Zapadnog Balkana

Analitičari ocjenjuju kako je večerašnji preokret i Beograda i Prištine u smjeru pozivanja na mir i suzdržanost posljedica čvrstog postavljanja SAD-a te predviđaju da će obje strane izbjegavati radikalne izjave i  poteze i praviti se miroljubivima dok ne vide kakve će rezultate donijeti Escobarova turneja, osobito njegovi razgovori u Prištini u ponedjeljak i utorak te oni u Beogradu u utorak.

Zbog poremećenog stanja i nastavka napetosti na sjeveru Kosova, od ponedjeljka ne će za srpsku djecu biti nastave u osnovnim i srednjim školama, koje inače funkcioniraju kao sastavni dio obrazovnog sustava Republike Srbije, javio je u nedjelju navečer kosovski portal na srpskom jeziku “Kosovo onlajn”.

 

Povezani sadržaj:

Počinje li večeras oružani obračun za sjeverno Kosovo između vlasti i pobunjenih Srba, iza kojih stoji Srbija?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)